Hírek

2006.10.12. 18:41

Rendőri túlkapások?

Az emberi jogi bizottság vizsgálja az esetleges rendőri túlkapásokat a zavargások idején

BAMA

Ma tárgyalja az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a budapesti zavargások ügyében felmerült rendőri túlkapásokat. Az ülést összehívó Balog Zoltán (Fidesz) szerint alapos a gyanú, hogy a szeptember 20-án és 21-én éjszaka Budapest belvárosában történt események során a rendőrség válogatás nélkül durva intézkedéseket foganatosított békés járókelőkkel szemben.

„Tudjuk, hogy egy kiélezett helyzetben az intézkedő rendőröknek nehéz elkülöníteni a zavargásokban részt vevő személyeket az egyszerű járókelőktől. Azonban elvárható a nyomozó hatóságoktól és az ügyészségtől, hogy a gyanúsítottak őrizetének három napja alatt meggyőződjön a kényszerintézkedés jogosságáról” – nyilatkozta lapunknak a honatya. Egyben azt is megjegyezte, hogy a rendőröket ért atrocitásokat is megvizsgálják.

Az emberi jogi bizottság kormánypárti tagjai közül többen úgy vélték: nincs értelme a testület összehívásának, mert az érintett hatóságoknál még nem zárultak le a vizsgálatok.

Eddig a sajtó legalább 20-25 olyan esetet közölt, amely szerint olyan járókelőket tartóztattak le, akik otthonukba igyekeztek a zavargások éjszakáján. Mások a Kossuth térről eljövet, vidéki, vagy fővárosi otthonukba tartottak, így kerültek a rohamrendőrök célpontjába. Egy panasszal élő házaspár gyerekét például hat olyan fiatallal fogtak perbe, akiket a tárgyaláson láttak először. A fiút „a bűnismétlés veszélye miatt” 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz az ügyészség két budapesti fiatal ellen is. Az összevert és megfélemlített Kruchina fivérek az egyik internetes lapnak azt állították, hogy ártatlanok, és erre van két független tanújuk. A fiúk védője szerint a zavargások után futószalagon ítéltek előzetesre ártatlanokat is. Szakács Árpád


Házkutatás az egyik
honlap főszerkesztőjénél

Házkutatást tartottak szerda éjszaka a budapesti zavargásokban részt vevők fölött ítélkező bírók és ügyészek fényképét, nevét és otthoni címét nyilvánosságra hozó kuruc.info honlap főszerkesztőjénél. A rendőrség személyes adatokkal való visszaélés ügyében nyomoz. Molnár Balázs sérelmezte, hogy a házkutatás során a nyomozók megtiltották, hogy felhívja az ügyvédjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!