Hírek

2006.10.28. 16:30

Németh: pártirányítás alatt a magyar diplomácia

Rendkívüli bizottsági ülést hív össze Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, melyre Göncz Kinga külügyminisztert várja annak tisztázására: miért küldött levelet a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) külkapcsolatokért felelős szakállamtitkára a külföldi misszióvezetőknek az október 23-i rendzavarásokról szóló tájékoztatással kapcsolatosan.

BAMA

A politikus szombaton úgy fogalmazott: pártirányítás alá vonták a magyar diplomáciát. A kormányszóvivő szerint viszont természetes, hogy tájékoztató anyaggal látják el a nagyköveteket.

A levélben Gémesi Ferenc arra utasítja a magyar nagyköveteket, hogy "a Fideszt és Orbán Viktort diplomáciailag járassák le" - közölte az ellenzéki párt politikusa a MeH épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. Németh Zsolt hozzátette, ez a módszer arra enged következtetni, hogy a kormány pártirányítás alá vonta a magyar diplomáciát. A külügyi bizottság elnöke ezért felszólította a magyar nagyköveteket, ne engedelmeskedjenek a szakállamtitkár levelében található utasításnak.

A fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy amire a nagyköveteket utasítja a szakállamtitkár, ellentétes a köztisztviselői törvénnyel. Megjegyezte, mindezzel alapvető demokratikus normákat sért meg Gyurcsány Ferenc kormánya. A sajtótájékoztatón kiosztották a Gémesi Ferenc által írt levelet. Ebben az olvasható, hogy "kérem, hogy a Kormány álláspontjáról a megküldött információk alapján tájékoztassa a fogadóország politikai és közéleti tényezőit".

A levélhez mellékelt külképviseleti tájékoztató egyebek mellett azt tartalmazza, hogy vannak kormányellenes tüntetők, akik élnek az alkotmányos jogaikkal, és vannak "a mögéjük bújó politikai futball-huligánok". A tájékoztatóban az is olvasható, a tüntetők jogát védeni kell, de a rendbontásokat meg kell akadályozni, fel kell számolni és a rendbontókat meg kell büntetni. A tájékoztató egyik pontja azt tartalmazza, hogy Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben hétfőn mondott felszólalásában úgy fogalmazott, az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz.

Teljesen természetes, hogy a nagyköveteket rendszeresen el kell látnunk tájékoztató anyagokkal - reagált a kormányszóvivő Németh Zsolt szavaira. Danks Emese elmondta: rendszeresen küldik ezeket a tájékoztatókat, a mostani tájékoztató kiküldését az október 23-ai ünnepségsorozat nemzetközi és belpolitikai vonatkozásai indokolták. "A külképviseletek sajtóelemzést kaptak, a kormány álláspontját az eseményekkel kapcsolatosan, valamint különböző politikai és gazdasági elemzéseket" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet szombati számában arról számolt be, hogy "az ellenzék vezetőjének lejáratása is szerepel az október 23-án történtek kapcsán a hazánk külföldi diplomáciai képviseleteinek szétküldött, az események helyes és elvárt kommunikációját taglaló, lapunk birtokába került jegyzékben. Minden szakítás a rendszerváltás óta eltelt évek gyakorlatával, hiszen a nagykövetektől természetes módon elvárható a mindenkori kormány iránti lojalitás, az ellenzék minősítésére azonban eddig soha nem kaptak felszólítást".
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!