Hírek

2006.10.19. 06:08

Ma tüntetnek a hallgatók a tandíj ellen

Miskolcról, Pécsről, Szegedről, Kecskemétről szervezetten érkeznek majd a demonstrációra a diákok

Z. M.

Tízezernyi tüntető diákot vár mai tüntetésére Budapestre, a Dísz térre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Az elmúlt évek legnagyobb hallgatói megmozdulására több városból várnak egyetemistákat, főiskolásokat. Miskolcról, Pécsről, Szegedről, Kecskemétről szervezetten érkeznek majd a demonstrációra a diákok – közölte Schőberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja.

A HÖOK az eredeti tervek szerint szeptember 21-én a budapesti Kossuth téren tartotta volna tüntetését, ám a zavargások miatt úgy döntöttek, elhalasztják azt. A hallgatói érdekképviselet a Hiller István oktatási és kulturális miniszter által bejelentett, a tervek szerint utólagosan fizetendő „fejlesztési részhozzájárulás”, azaz a tandíj bevezetése ellen tiltakoznak.

Elfogadott elvi nyilatkozatuk szerint a HÖOK „teljességgel elutasítja az állami finanszírozású képzések költségei egészének vagy egy részének a képzés ideje alatt vagy azt követően a  hallgatókra hárítását”. Kiemelték ugyanakkor: nem zárkónak el a felsőoktatás körültekintő reformjától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!