Hírek

2006.10.19. 16:50

Halál a gyilkos katonákra?

George Bush amerikai elnök először ismerte el, hogy van párhuzam az erősödő iraki erőszakhullám és a vietnami háború között.

Csák Elemér

Az iraki háború elhúzódása kapcsán már többször felvetették, hogy az Egyesült Államok egy második Vietnamba keveredett bele. Az ABC News-nak adott interjúban George Bush arra a kérdésre, hogy egyet ért-e a New York Timesban megjelent véleménnyel, amely szerint a mostani iraki helyzet nagyon hasonlít a vietnami háború fordulópontjának tekintett Tet-offenzívára, azt válaszolta: igaz lehet. Az amerikai elnök elismerte, hogy egyre erősödik az erőszak Irakban, és az Al-Kaida terrorhálózat még mindig nagyon aktív az országban.

Később a Fehér Ház közölte, hogy az elnök szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, és Bush arra reflektált, hogy a két helyzet csak propaganda-szempontból hasonlít. Az elnök arra gondolt, hogy a terroristák abban bíznak: ha elég nagy káoszt okoznak az országban, az amerikaiak megunják a háborút, és ráveszik a kormányzatot, hogy vonja ki a csapatait. Arra a kérdésre, mikor hagyják el Irakot az amerikai katonák, Bush azt válaszolta, hogy az ő elnöksége alatt, vagyis 2008 végéig még biztosan nem lesz kivonulás. A szlovák kormány viszont február végéig kivonja az Irakban állomásozó szlovák egységet. A közel-keleti országban csak hat szlovák tiszt marad az ENSZ vezetősége alatt, öt pedig a NATO kiképzőtáborában.

Tegnap öngyilkos merénylő robbantott az iraki Moszulban, egy rendőrőrs közelében, 12-en meghaltak, 25-en megsebesültek. Bagdadban 31 holttestre bukkantak az utóbbi 24 órában, ők vélhetően a síita és a szunnita felekezet közötti erőszak áldozatai.

Az arab országban összesen csaknem 2800 embert vesztett az amerikai hadsereg az invázió 2003. márciusi kezdete óta.

Az Egyesült Államokban hadbíróság elé állítják azokat a katonákat, akik márciusban megerőszakoltak, majd családjával együtt meggyilkoltak egy 14 éves lányt Bagdad közelében. A vádirat szerint a támadást előre eltervezték, a katonák álöltözetben voltak, a lány holttestét pedig felgyújtották, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. A négyből két vádlottra halálbüntetést kért az ügyészség. Szintén hadbíróság előtt felelnek tettükért azok az amerikai katonák, akik razzia közben iraki őrizeteseket öltek meg egy faluban.

Ellentétes nézetek a kínzásról

Világszerte az emberek majdnem egyharmada támogatja, hogy bizonyos körülmények között kínzást is bevessenek a börtönökben, derült ki egy nemzetközi közvélemény-kutatásból. Az emberek többsége viszont teljesen elutasítja a kemény kérdezési módszereket. A BBC megbízásából készített kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 59 százaléka teljesen elutasítja a kínzást, míg 29 százalék állítja, hogy a terrorizmus elleni harc során be lehet vetni keményebb módszereket is a kihallgatások közben. Legtöbben Izraelben, Irakban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában támogatnák a kínzást. A legnagyobb arányban Olaszországban ellenzik a durva módszereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!