Hírek

2006.10.26. 18:55

Célpontban a rendőri intézkedések

A rendkívül feszült belpolitikai helyzetben újabb tüntetéssorozat várható Budapesten a kormány intézkedései ellen. Több demonstráció ügyében még nem döntöttek a rendőrök.

Europress-összeállítás

Két héten belül tárgyalóasztalhoz ül az öt parlamenti párt a kialakult belpolitikai helyzet kezelésére – jelentette ki Szili Katalin házelnök, miután egyeztetést folytattak az ügyben. Hozzátette: a parlamenti pártok frakcióvezetői egyetértettek abban, hogy most a legfontosabb a nyugalom biztosítása.

Budapesten közben újabb tüntetéshullám várható. A Kossuth téren több mint egy hónapig demonstrálók nem térhetnek vissza a Parlament elé, így szerdán bejelentették: egy kilométerrel odébb, a korábban az SZDSZ sátrának helyet adó Városháza parkba költöznének át. Csütörtökön azonban építési területté nyilvánították a helyszínt, így ott aligha lehet tüntetést tartani; új helyszínről még nem döntöttek. Egy biztos: szombaton a budai Várba készülnek „nemzetgyűlést” tartani. Elhatározásukról értesítették a rendőröket és a beleegyezésre várnak.

Ugyancsak szombaton, a Lánchídnál tartja a Gyurcsány-csomag elleni demonstrációját a Liga Szakszervezet és a Munkástanácsok Országos Szövetsége. A szakszervezeti vezetők addig tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal. A tiltakozás folytatását pedig a pénteki érdekegyeztető tanácsi ülés eredményétől teszik függővé: közölték, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal a béremelésről, sztrájkba kezdenek.

Késő este született megállapodás arról, hány traktorral tiltakozhatnak Budapesten a gazdák. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kedden közölte, hogy november 2-ától november 20-áig demonstrációt jelentett be a Kossuth térre, valamint a pesti alsó rakpart egy szakaszára. A gazdák mintegy ezer járművel tüntetnének a megszorítások ellen, a tárgyalásokon azonban a rendőrség mindössze 350-400 erőgépet engedélyezne. Ezek mellett szombaton több szakszervezet tüntet a Lánchídon a Gyurcsány-kormány megszorításai ellen.

Közben a fővárosi közgyűlés MSZP-SZDSZ-MDF többsége jelentősen szigorította a budapesti közterületeken a politikai rendezvények megtartását. Ezentúl külön engedélyhez kötik építményeket létesítését és a hangosítást. A Fidesz és a KDNP kivonult az ülésről, arra hivatkozva, hogy a döntés sérti a gyülekezési szabadságot.

Csütörtökön tovább folytatódott a vita az október 23-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. Eddig 13 feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez. Köztük van egy olyan személy ügye is, aki elmondása szerint lakásának közelében felszólítás nélkül fejbe lőttek a rendőrök, majd, amikor menekülni próbált, ötször hátba lőtték. A „rendőri brutalitás” ellen több civil szervezet Sólyom László államfőhöz fordult. „Nemzetközi következményei is lesznek annak, hogy Magyarországon október 23-án brutálisan megsértették az emberi jogokat” – ezt a Berlinben tárgyaló Orbán Viktor nyilatkozta a HírTV-nek. A Fidesz elnöke szerint 16 éve nem volt példa arra, még a taxisblokád idején sem, hogy ilyen brutálisan lépjen fel egy államhatalom, és az emberi jogokat így letörjék. Hozátette: az államnak erkölcsi és anyagi jóvátételt kell nyújtania azoknak, akiknek emberi jogait megsértették, a jogsértőket pedig felelősségre kell vonni.

A következő napokban a rendőri túlkapások miatt indított eljárások egyik fő kérdése az lesz, sikerül-e azonosítani a szabálytalanul fellépő rendőröket. A rendőrségi törvény kimondja, hogy az intézkedő rendőrt egyenruhája és szolgálati jelvénye, azonosítója igazolja, amelyeket látható módon kell viselni. Ehelyett gyakorlatilag az összes rendőr a fejét eltakaró maszkban és mindenféle azonosíthatóság nélkül lépett fel. Szikinger István alkotmányjogász az Inforádióban azt közölte: a bántalmazás miatt a rendőrök ellen induló eljárások során a parancsnokoknak kell azonosítaniuk a rendőröket, mert a vonatkozó törvény alapján az utasításokat mindig úgy kell kiadni és végrehajtani, hogy a felelősség megállapítható legyen.

Az azonosítójelek hiányára meglehetősen furcsa magyarázatot adott Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány. Szerinte ennek az az oka, hogy sokszor leesik, mivel csak egy tűvel van a ruhára erősítve. Gergényi egyébként büszke arra, hogy „kollégái hatékonyan helyre tudták állítani a rendet fővárosban”. Szerinte a rendőrök az elmúlt napokban is jogszerűen és szakszerűen jártak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!