Hírek

2006.10.16. 06:25

Az EU-ban sokba kerül a tejkvóta túllépése

Az Európai Bizottság előzetes számítása szerint a tagállamoknak 377 millió euró illetékkel kell számolniuk a tejtermelési kvóta túllépéséért a 2005/2006-os termelési évben (áprilistól márciusig). A múlt évben az összes illeték 355 millió eurót tett ki.

Laczi Zoltán

Kilenc tagállam (Cseh Köztársaság, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Ausztria, Lengyelország és Portugália) lépte túl szállítási kvótáit. Összesen 1217 000 tonna túllépésért felelősek, amire 376 millió euró illeték róható ki. Az illeték több mint 90 százaléka három tagállamot terhel – Olaszországot, Lengyelországot és Németországot. A 2005/2006-os időszakra a tejipari termékek szállítására vonatkozó teljes kvóta 135,5 millió tonna volt. Ezt osztották 880 387 egyedi kvótára az egész Európai Unióban. Létezik egy kétmillió tonnás külön kvóta a fogyasztóknak történő közvetlen eladásokra vonatkozóan, amit 107 000 egyedi kvótára osztottak fel. A szállításokra vonatkozóan 16 tagállam, köztük hazánk termelői nem fizetnek illetéket, mivel a nemzeti referenciamennyiséget egyikben sem lépték túl.

Magyarországra egyébként a csatlakozás óta nem róttak ki ilyen „büntetést”. Emlékezetes, hogy a csatlakozási tárgyalások során éles kritikák fogalmazódtak meg a hazánknak felkínált tejkvótákkal kapcsolatban. Akkor többen úgy vélték, hogy a közösség ajánlata túl kevés, és korlátok közé szorítja az ágazatot, gátat szab későbbi fejlődésének. A tagság éveiben aztán kiderült: a pár éve még alacsonynak kikiáltott kvótákat sem tudjuk kihasználni. Különösen igaz ez a közvetlen értékesítésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!