Hírek

2006.10.28. 16:35

A feketegazdaság viszi alagútba az országot

Ha a feketegazdaság nem lenne ilyen "falánk", nem kellett volna a megszorító intézkedéseket meghoznia a kormánynak - jelentette ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az érdekképviseletek szombat délelőtti budapesti demonstrációján az Alagút előtt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Liga elnöke szerint a feketegazdaság falánksága vezetett a megszorításokhoz – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]A szónokok az Alagút bejáratánál felállított hatalmas "Feketegazdaság" feliratú, fekete transzparens előtt beszéltek. A feketegazdaságot jelképező transzparenst lerántották az Alagút bejárata elől, mondván, ez azt jelképezi, hogy már látszik a fény az alagút végén. Gaskó István az összegyűlt mintegy ezer ember előtt arról beszélt, hogy a kormányzatot és a munkaadókat egy asztalhoz kell kényszeríteni. Hangsúlyozta, hogy a fekete- és szürkegazdaság kifehérítéséből származó források elegendőek lennének a szükséges béremelésekre, és nem kellene több ezer közszolgálati dolgozót elbocsátani.

Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta, hogy a rendszerváltás óta semmi sem változott, továbbra is a pártkasszákba és mások zsebébe megy a pénz. A nagy számban megjelent tűzoltókon, börtönőrökön, határőrökön, vámosokon, és polgári védelmiseken kívül külön köszöntötte azokat a rendőröket is, akik az elmúlt hetek tüntetéseire tekintettel nem csatlakoztak a tüntetőkhöz, ám levelükben támogatták a demonstráció céljait, és biztosították a rendezvény zavartalan lebonyolítását.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében azt javasolta a kormánynak, hogy térjenek vissza a valódi egyeztetéshez, mert azok, akik itt ma összegyűltek, nem az utcán kívánnak megoldást találni a problémákra. "Ennek a demonstrációnak az is a célja, hogy a kormányt megpróbáljuk rákényszeríteni: vonja vissza a megszorító csomagot, ami tovább növelheti a számát a jelenlegi szegénységben élő mintegy 1,5 millió embernek" - emelte ki a szervezet elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!