Hírek

2006.09.12. 06:24

Választás: célegyenesben a pártok

A koalíciós pártok pozíciói jelentősen romlottak tavasz óta, az ellenzék önkormányzati választási győzelemre készül. Több nagyvárosban biztosan változik a polgármester személye.

Europress-összeállítás

Tíz-húsz százalékos támogatásnövekedés már siker lenne – így minősítette pártja önkormányzati választási esélyeit a közelmúltban Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke nagy fegyverténynek tekintené, ha a megyék felében polgári többségű közgyűlés alakulna – 2002-ben ugyanis mindössze három nyugat-magyarországi megyében sikerült megszereznie a jelenlegi ellenzéknek a nagyobb támogatást. Hogy valóban így lesz-e, kérdés: az MSZP-ben a korábbi nyilatkozatokon – azaz hogy a párt a reformok érdekében hajlandó beáldozni az őszi választást – túllépve ismét bizakodó a hangulat: Hiller István elnök az MSZP kampánynyitóján már a győzelmi esélyeket latolgatta. Lapunk azonban szocialista forrásból úgy értesült, annak, hogy Hiller „vinné el a balhét” az esetleges kudarcért, tulajdonképpen nincs jelentősége, a jelenlegi pártelnök ugyanis mindenképpen távozik posztjáról a választás után.

A pártok részben korábbi jól bevált emberüket küldik csatasorba, részben azonban kénytelenek voltak változtatni a korábbi nyerő felálláson. Nem meglepetés a szocialisták részéről a több ciklus óta nyertes nyíregyházi Csabai Lászlóné, a miskolci Káli Sándor, vagy a szegedi Botka László újraindítása. Debrecenben Kósa Lajos, a Fidesz nyerő embere szintén ciklusok óta áll a város élén, és ezúttal is ő az esélyes.

A kép az ország több nagyvárosában korántsem ennyire egyértelmű. Pécsett Toller László súlyos közlekedési balesete okozott váratlan helyzetet. Az MSZP hetekig azt kommunikálta, hogy továbbra is a jelenlegi polgármester a jelöltjük az októberi választásra, miközben belső hatalmi harcok indultak az utódlásért. A párton belüli természetes erőviszonyokat változtatta meg egyik pillanatról a másikra Szili Katalin Pécsre érkezése, akinek hatására valamennyi jelölt egyidőben lemondott a megyei alelnök, Tasnádi Péter javára. Tasnádi mellett a legnagyobb esélyes Páva Zsolt (Fidesz), aki már a Toller korszakot megelőzően volt a város polgármestere.

Tatabányán tizenhat év után első alkalommal kétesélyes a polgármesteri posztért zajló küzdelem. Bencsik János 1990-ben SZDSZ-esként lett a város első embere, majd kilépett a pártból és függetlenként nyert ismét. Négy éve még felháborodva vakarta le plakátjairól a narancssárga feliratokat, két éve azonban hivatalosan is belépett a Fideszbe. A városban sokan nem is tudják, hogy Bencsik a Fidesz jelöltje, igaz, a polgármester tesz is ezért: plakátjain alig olvasható pötty a Fidesz emblémája. Riválisa, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként induló szocialista Lukács Zoltán támadja is emiatt, mondván, mindez a választók félrevezetése.

Salgótarjánban az eddigi polgármester, a szocialista Puszta Béla idén minden bizonnyal alulmarad, már csak azért is, mert a közelmúlt belső hatalmi harcai során elveszítette saját pártja támogatását. A nógrádi megyeszékhely első embere a helyi pártszervezetből is kilépett: most függetlenként méreti meg magát. Ugyancsak függetlenként indul az eddig szintén szocialista színeket képviselő Kovácsné Czene Csilla, a város eddigi alpolgármestere, akinek korábban Puszta Bélával is megromlott a viszonya: olyannyira, hogy a polgármester visszavonta tőle alpolgármesteri jogosítványai többségét. Esélyesnek az MSZP-színekben induló Dóra Ottót, a megyei közgyűlés jelenlegi elnökét tekintik a jellemzően baloldali szavazóbázisú városban.

A somogyi megyeszékhelyen „csak” két jelölt van, de nagy csata várható. Kaposváron Szita Károly és Kolber István mérkőzik majd a voksokért. A város jelenlegi vezetője, Szita Károly, 12 éve élvezi a helyiek bizalmát. Kolber István a megyei közgyűlés elnökeként 1994 és 1998 között szerzett napi gyakorlatot a közigazgatásban, és két évig területfejlesztési miniszter volt. alatonföldváron öten szeretnék megszerezni a posztot, köztük Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is,aki ráadásul úgy hirdeti, hogy függetlenként foglalná el a polgármesteri széket. Herényi lapunknak azt mondta: szerinte rendjénvaló, hogy minden polgármesternek első kell legyen a városa és csak utána következik a pártszimpátia.

Budapest: minden eddiginél szorosabb harc

Jobboldali jelöltnek még sosem volt ekkora esélye arra, hogy Budapesten elnyerje a főpolgármesteri címet – adták hírül a közvélemény-kutatások. A függetlenként induló, de a Fidesz, a KDNP és a Jobbik által is támogatott Tarlós István óbudai polgármester a Gallup szerint befogta a már 16 éve főpolgármester Demszky Gábort, aki idén az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjeként indul. A fővárosban eddig nem veszélyeztette senki Demszky pozícióját annak ellenére sem, hogy a főpolgármester több ízben keveredett kínos ügyekbe (pl. Combino-villamosok csődje, horvátországi ingatlanügyek, járműhasználat).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!