Hírek

2006.09.14. 06:08

Szigorúan ellenőrzött fájdalomcsillapítók

Patikaliberalizáció: 20-30 féle hatóanyagú készítményt árulhatnának a benzinkutaknál

Bánky B.

Láz- és fájdalomcsillapítók, görcsoldók, allergia elleni szerek és vitaminkészítmények – többek között ilyen típusú készítményeket vásárolhatunk januártól patikán kívül is. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta: a recept nélkül kapható orvosságok bizonyos köre – 20-30 féle hatóanyagú készítmény – szupermarketekben, benzinkutaknál, pályaudvarokon is árusíthatóvá válik, de természetesen csak azokon a helyeken, amelyek megfelelnek a szigorú szabályozásnak.

A medicinákat például zárt térben kell tárolni, biztosítani kell a vásárló számára az azonnali telefonos tájékoztatást a mellékhatásokról, ellenjavallatokról. Emellett igazolni kell majd a gyógyszerek származását, beszerzési forrását. Az Egészségügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a patikán kívüli árusítás részletes szabályozása még készül.

A gyógyszerészkamara érvelése szerint: „a gyógyszerellátás az egészségügyi rendszer része, és ezért nem szabad kitenni a piac törvényeinek”, ahol szerintük „nem a betegek érdeke, hanem az üzleti szempontok érvényesülnek”. Arra is felhívják a figyelmet, hogy „a gyógyszerek patikán kívüli árusítása megnöveli a gyógyszerhamisítás és a gyógyszermérgezés, a téves gyógyszerezés kockázatát”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!