Hírek

2006.09.01. 16:41

Százmilliárdok forogtak a bankoknál

Több százmilliárd forintot is elérhet az az összeg, amelyet megmozgattak a betétesek amiatt, hogy elkerüljék a szeptember elsejétől bevezetett kamatadót, vagy legalább is kitolják annak megfizetését.

T. M.

A Kereskedelmi és Hitelbanknál (K&H) a három éves futamidejű garantált alap volt a legnépszerűbb. A bank ügyfelei több mint 33 milliárd forintot kötöttek le a K&H fix plusz 14. alapból a kamatadó bevezetését megelőző egy hónapban. Általában a már meglévő megtakarításaikat rendezték át az ügyfelek, s kevés új forrást vittek a pénzintézethez.

A Raiffeisen Banknál a nyári hónapokban szokásosnak mintegy négy-ötszörösét kötötték le. A pénzintézet akciós 6, 12, illetve 36 hónapos betétei közül a legkeresettebb az egyéves futamidejű volt. Ez tette ki a lekötések kilencven százalékát. Nagyon népszerűek voltak a befektetési alapok is, amelyek a szokásos forgalom körülbelül három-négyszeresét bonyolították le. Így az alapok állománya több milliárd forinttal emelkedett.

Az OTP Banknál óriási népszerűségnek örvendtek a jelzáloglevelek, amelyekből 2, 3, 5 és 10 éves futamidejűeket jegyezhettek az ügyfelek. Ezek az értékpapírok futamidőtől függetlenül egy kamatperiódusúak, azaz lejáratkor egy összegben kapja meg a befektető a tőkét és a kamatot is. A bank ügyfelei összesen több mint hatvanmilliárd forintot kötöttek le a különböző futamidejű jelzáloglevelekből. Népszerűek voltak még OTP Bank akciós lekötött betétei is.

A HVB Bank ügyfelei több tízmilliárd forintot kötöttek le hosszú távú megtakarításokban. A pénzintézetnél a jelenlegi befektetések mellett, az új lekötések száma is jelentős volt. A Hozamhajrá Tőkegarantált Alapba két hét alatt 9,7 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek. Ennek az összegnek a többszöröse érkezett a bank kétéves lekötött betétjébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!