Hírek

2006.09.25. 16:00

Sakkjátszma a földgázmezőn

Hatalmas ütőkártyává vált az orosz diplomáciában egy gazdag gázlelőhely, amely egymaga hét évre tudná fedezni az Európai Unió teljes gázszükségletét.

Csák Elemér

Szenzációs bejelentést tett a hétvégén Párizsban Vlagyimir Putyin: Oroszország kész Európa felé irányítani a Stokman-mezőn feltárandó földgázt. A kitermelés jogáért már jó ideje nagy vetélkedés folyik, s minthogy a gázkincs Norvégia közelében, a Barents-tengerben található, sarkvidéki gyakorlattal rendelkező norvég és amerikai cégek jöttek számításba. Legalábbis eddig. Az orosz államfő ugyanis akkor, amikor francia kollégája és a német kancellár jelenlétében „beígérte” Nyugat-Európának a földgázt, egyszerre több legyet is ütött egy csapásra.

Először is jelezte, hogy az Egyesült Államok kiszorulhat az ügyletből (és a cseppfolyósított gáz részesedéséből) – különösen, hogy a Gazprom óriáscég a németekkel együtt építi fel az Európába irányított vezetéket. Putyin ez utóbbiért és a Stokman-mező felajánlásáért természetesen ellenszolgáltatásokra számít, mindenekelőtt az energia-charta módosítására – hívja fel a figyelmet a Kommerszant című orosz lap. Moszkva három évvel ezelőtt nem vett részt a szabályozást előkészítő konferencián, mert a charta két pontban sérti az érdekeit.

Jelenleg az EU nem ad kedvezményt a Gazpromnak az Európán belüli vezetékek használatáért, másodszor: ha az unió mint regionális gazdasági integráció lép fel, megszűnik a tranzitszállítás fogalma, és az Európai Bizottság határozza meg a játékszabályokat. Tekintve, hogy 2007-től az Európai Unió ráadásul liberalizálni szeretné a földgáz-piacot, Oroszország most igyekszik minél hosszabb távú kétoldalú szerződésekkel bebiztosítani magát ezen a téren. Putyin pontosan tudja, hogy a piac felszabadítása több nagy német és francia cég érdekeit szintén veszélyezteti, ezért joggal számíthat arra, hogy e két meghatározó európai ország partnere lesz akár a brüsszeli EU-kormányzattal szemben is.

Alekszandr Rjazanov Gazprom-alelnök tavasszal bejelentette: az északi mező kitermelésében közreműködő külföldi vállalatok várakozása szerint fizetségként lehetővé teszik, hogy cége is részt kapjon azok nemzetközi üzletkötéseiben. Egyes lapok úgy tudják, szóba került az EADS, az európai repülésvédelmi és űrhajózási vállalat részvénycsomagjának eladása is, de az erről szóló megegyezés most, Putyin útja során, a jelek szerint nem sikerült. Moszkva azonban nem szűkölködik ötletekben, mit kérhet cserébe a Stokman-mezőért, illetve azért, hogy kinek adja el a világ legnagyobb földgázkincsének nagyobbik részét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!