Hírek

2006.09.04. 15:56

Romániában is magyarokat vertek

Egyelőre nem tudni, hogy volt-e etnikai indíttatása annak a szombati esetnek, amely során két magyarországi sportolót vertek meg Romániában. A korábbi többszörös magyar bajnok kerékpáros, Nagy II. Zoltánt és társát a nyírábrányi határállomás román oldalán ismeretlenek leszorították az útról, majd lökdösték őket, később ütlegelni kezdték a sportolókat.

Farkas Károly

Nagy II. Zoltán szemüvege eltört, míg társának a kerékpárját rongálták meg szándékosan. A tagbaszakadt verőlegények magyarokat gyalázó fenyegetéssel távoztak a helyszínről. Nagy II. Zoltán a távirati irodának elmondta, hogy a román határőrök hosszú vonakodás után, magyar kollégáik közbenjárására kezdtek el intézkedni. A magyarok feljelentést tettek az ügyben a romániai érsemlyéni rendőrőrsön valamint a debreceni rendőrkapitányságon.

Közben tovább tart a szópárbaj a szlovákiak magyarverések ügyében. Boris Zala, a pozsonyi kormánykoalíció vezető pártjának (SMER) tagja szerint „a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tagjai nem hűségesek Szlovákiához”. A Smer alelnöke szerint MKP elfogultan tájékoztatja Magyarországot a szlovákiai helyzetről. A politikus emellett azzal vádolta Csáky Pált, az MKP alelnökét, hogy „megsérti a szlovák alkotmányos viszonyokat”, a pártot pedig azzal, hogy visszaél különleges helyzetével.

Csáky Pál, volt kormányfő-helyettes felháborodottan visszautasította Boris Zala kijelentéseit, és azzal vágott vissza, hogy szlovák–magyar etnikai feszültségek azután éleződtek ki, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) két hónappal ezelőtt csatlakozott a kormánykoalícióhoz. „Szlovákiában két probléma van, az SNS koalíciós tagsága és a kabinetnek a gazdasági kérdésekben, valamint a nemzetközi és a nemzetiségi viszonyokban mutatott alkalmatlansága” – mondta a szlovákiai magyar politikus.

Közben kedden Pozsonyba érkezett Tom Lantos, hogy a szlovák kormány kisebbségpolitikájáról és a szlovák-magyar viszonyról tájékozódjon. Az Egyesült Államok képviselőházának magyar származású tagja a magyarverések ügyében is tájékoztatást kért a Fico–kormánytól. A szlovák külügyek irányítójával, Ján Kubissal tartott közös sajtóértekezletén Tom Lantos kiállt az erőszakos cselekmények határozott visszaszorítása és a megnyugtató rendezés mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!