Hírek

2006.09.06. 06:46

Örülhet, akinek csupán nem nő a bére

Elbocsátásokkal ellensúlyozhatják a cégek a gazdasági megszorító csomag okozta foglalkoztatási költségnövekedést. A munkaadók szövetsége szerint a béremelések elmaradása szinte biztosra vehető. Ezzel szemben a munkavállalói érdekképviseletek jövőre bruttó négyszázalékos bérnövekedést javasoltak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban annak érdekében, hogy a reálkeresetek három és fél százalékkal nőhessenek.

Dián Tamás

A cégek ezekben a hetekben kezdik a 2007-es bérfejlesztések tervezését, ám úgy tűnik: az óhaj és a valóság ezúttal messze esik egymástól. Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára nemrégiben azt nyilatkozta: nem várható el a vállalatoktól, hogy béremeléssel kompenzálják a megszorító csomag hatásait. Rolek Ferenc alelnök lapunknak nyilatkozva ezt azzal egészítette ki: szinte biztosra vehető, hogy jövőre elmaradnak a béremelések. Sőt, lehetnek olyan vállalkozások is, amelyeknél a megnövekedett foglalkoztatási terhek kigazdálkodása még súlyosabb következményekkel jár majd. „Egyelőre megbecsülni sem lehet, hány embert bocsátanak majd el. Már most vannak jelei, hogy sok helyen felülvizsgálják a szervezeti struktúrát, a hatékonyságot, s ennek a folyamatnak minden bizonnyal lesznek munkaügyi áldozatai” – jelentette ki.

A mikro- és kisvállalkozások is nyögnek a csomag terhe alatt. A vállalkozói igazolványokat eddig is egyre többen adták vissza, ez a folyamat várhatóan még jobban felgyorsul – vélekedett Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. A boltok száma folyamatosan csökken, ez a folyamat főként az élelmiszer-, a ruházati és a műszaki üzletek körében figyelhető meg. A járulékalap duplájára emelése miatt sorra zárják be üzleteiket a vendéglátósok. A szezonálisan működő egységekben már most sincs utószezon, a Balatonnál szinte minden bezárt. „Magam tapasztaltam, hogy Fonyódon augusztus 20-ától kezdve nem lehet meleg ételt kapni” – példálózott Antalffy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!