Hírek

2006.09.06. 06:30

Megreformálják a köztévét

Alaposan felforgatja műsorszerkezetét a Magyar Televízió: szeptember közepétől adások szűnnek meg, új programok kerülnek műsorra.

Csontos Tibor

„Ilyen tévéket Kínában vagy Kubában tartanak fenn, a magyar köztelevízió eljutott arra a szintre, hogy működéséből botrány kerekedjék” – nyilatkozta Olaf Steenfadt német televíziós szakember, a Magyar Televízió elnökének tanácsadója. Szerinte Magyarországon a legrosszabb a közmédiumok helyzete. Mindezek ellenére pénteken az MTV nyilvánosságra hozza új műsorszerkezetét, mindazt, amivel szeretné frissíteni és megváltoztatni az eddigi műsorrendet.

Jövő hétfőtől megszűnik például a kora reggeli órákban sugárzott Agrárhíradó. Az Agrárhíradó adásidőpontjában a Kárpát Expresszt láthatják a nézők, amely az eddig ugyancsak a reggeli órákban vetített Kárpáti Krónikát váltja fel. A Kárpát Expressz a határon túli magyarok életével, eseményeivel foglalkozik. Az új műsorszerkezetből végleg kimarad az Esti mese, a tévémacit nyugdíjba küldik. Ugyancsak megszűnik az alacsony nézettséget produkáló és a kritikák által is rendre lehúzott Nagy vita című délutáni talkshow, amelyet Nagy György vezetett a lányával, és amely hiába igyekezett felvenni a versenyt a kereskedelmi csatornák beszélgetős show-ival.

A legfontosabb változás, hogy fél órával előbbre hozták az esti Híradót. Arra hivatkoznak, hogy a nézők hamarabb szeretnék megkapni az információkat. A köztévé egyetlen közelmúltbeli sikersztorija, a Kultúrház túlélte a változtatásokat, csupán a sugárzás időpontja módosult: főműsoridőből a későbbi, „értelmiségi” sávba került, éjjel tizenegy óra után várja majd nézőit. Újdonság a Könyveskép című új sorozat, amely kortárs és XX. századi írók műveiből készített 25 perces dramatikus feldolgozásokat. Az m1-en hétfőnként késő este vetítik. Jelentős változás, hogy az egyes csatorna után a kettes adó műsorából is eltűnnek a bemondók. Kósa Somogyi György csatornaigazgató azt mondta, az utóbbi tíz évben már mindenki megszüntette ezt az intézményt, eddig ők csak azért nem nyúltak hozzá, mert azt gondolták, ez a televíziózás része. Az egyik internetes honlap máris keresi minden idők legjobb magyar tévébemondóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!