Hírek

2006.09.07. 13:53

Mégis voltak CIA-börtönök

Beismerte a titkos, eddig letagadott CIA-börtönök létezését George W. Bush szerda este beszédében. Az amerikai elnök elmondta, hogy 14 terrorista-gyanús foglyot szállítottak át ezekről a helyekről a Kubában fekvő amerikai támaszpontra, Guantanamóba.

BAMA

Bush beszédében azt is elmondta, hogy ezek a börtönök elengedhetetlenek a terrorizmus elleni harchoz, és a CIA emberségesen bánik a fogvatartottakkal. Igaz, hogy a foglyokat vallatták, de a tőlük kapott információkkal életeket lehetett menteni, állította az amerikai elnök. A vallatás viszont annak ellenére, hogy „alternatív módszerekkel” történt, tiszteletben tartotta a rabok emberi jogait, és nem kínozták őket.

A guantanamói támaszpontra szállított 14 terroristagyanús személy Bush szerint az al-Kaida kulcsfigurái közé tartozik, s köztük van a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tervének kidolgozója Hálid Sejk Mohamedet is. Az elnök kijelentette azt is, hogy már egyetlen rab sincs a CIA őrizetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!