Hírek

2006.09.03. 15:12

Markó Bélát megfigyelte a Securitate

BAMA

Bemutatta a sajtónak hét kötetnyire rúgó Securitate-iratcsomóját Markó Béla Marosvásárhelyen. A dokumentumok tanúsága szerint az RMDSZ elnökét – aki akkor Marosvásárhelyen az Igaz Szó havilap szerkesztője volt – főleg 1987 és 1989 között követte a titkosszolgálat. A kormányfő-helyettes beszámolója szerint folyamatosan lehallgatták a telefonját és lakását.

Az anyag elemzéseket, jelentéseket és félévente megújított engedélyeket tartalmaz a telefon és a lakás megfigyeléséről. „Eddig nem is tudtam, hogy 1987-től a lakásomatt is állandó jelleggel megfigyelés alatt tartották” – közölte Markó Béla. Korábban az RMDSZ vezetőjét és más magyar politikusokat is azzal vádolták, hogy együttműködtek a romániai kommunista titkosszolgálattal. A múlt héten kizárták az RMDSZ-ből Kovács Zoltánt, a Kolozs megyei Állategészségügyi Hatóság aligazgatóját aki az egyetemi évei alatt Kelemen Hunor parlamenti képviselőről írt jelentéseket.

Ezzel kapcsolatban Traian Basescu elnök arra kérte az összes közéleti szereplőt és kiemelten a politikusokat, hogy – lehetőleg saját honlapjukon – közöljék Securitate-dossziéikat. „Ez hozzátartozik a politikusi tartás megőrzéséhez, másfelől hozzájárulna a titkosszolgálatok imázsának javításához” – jelentette ki a román államfő. „A kollaboráns politikusok még azelőtt visszavonulhatnának, mielőtt irataik nyilvánosságra kerülnének” – magyarázta az elnök.

Szintén besúgással vádolták meg Corneliu Vadim Tudort, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia párt elnökét. A politikus azt ígérte, hogy az „összes tévé élő adásában vágja le a jobb kezét”, ha bebizonyosodik, hogy írásbeli jelentéseket tett a Securitaténak. A Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke sajtótájékoztatóján titkosszolgálati múltjával kapcsolatban azt közölte, ő csak a Kommunista Pártnak (PCR) írt reklamációkat, securitatésokkal csak szóban tárgyalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!