Hírek

2006.09.27. 06:10

Kevés roma vezet műsort

Az év elejéről roma műsorvezetőket és szerkesztőket képeznek a köztévében és az RTL Klubnál.

Csontos Tibor

„Miért ne lehetnének roma médiasztárjaink?” – kérdezte Geszti Péter, aki szerint nem helyén való, hogy a médiából hiányoznak a roma műsorvezetők. Szerinte is vannak tehetséges, cigány származású fiatalok, akik befuthatnak a médiában. A Magyar Televízió ezért is indította el az év elején a Roma Ösztöndíjas Médiaprogramot, amelynek célja, hogy roma újságírók, műsorvezetők jelenjenek meg a képernyőn.

„Öt roma ösztöndíjas kezdett nálunk ismerkedni a szerkesztői, riporteri feladatokkal – mondta Daróczi János, a köztelevízió felelős szerkesztője. – Diplomások jelentkezését vártuk, és a kiválasztott jelölteket havonta százezer forintos ösztöndíjjal segítjük. Az első perctől kezdve részt vesznek a napi munkában, forgatnak, szerkesztenek, vágnak, adást készítenek. Valamennyiük mellett egy-egy tutor dolgozik, aki személyesen követi a jelöltek szakmai előmenetelét és segíti a szakmai fogások elsajátítását.”

A roma ösztöndíjasok a Híradó, a Napi Mozaik, a Kultúrház és a Válaszd a tudást! szerkesztőségében dolgoznak, mindenütt azt kérték tőlük, ne csupán roma témájú ötleteket dolgozzanak fel. Az október 23-án sugárzásra kerülő Roma Magazint az ösztöndíjasok önállóan készítik el. Különleges adásra készülnek, mivel olyan archív anyagokat is szeretnének bemutatni az adásban, amely a romák és az 1956-os események kapcsolatáról szól majd. Az RTL Klub is hirdetést adott közre, amelyben roma származású műsorvezetőket kerestek, a két legjobbnak havonta bruttó 100 ezer forintos ösztöndíjat adnak egy éven keresztül, fedezik intenzív nyelvtanfolyamuk költségét, és személyre szóló képzést kínálnak. Legalább az egyiküknek műsorvezetői szerződést ajánlanak majd.

A Roma Magazint, a Provokátort leszámítva ma még hiányoznak a képernyőről a roma műsorvezetők. Ismertnek számít Mohácsi Viktória, aki a Múzsa című kulturális programot vezette, majd EP-képviselő lett, Debre Krisztina, a kormányszóvivői iroda vezetőjének, Batiz Andrásnak a felesége a Fókusznak készített riportokat. A legtöbbet mégis a Duna Tv roma bemondója, Káli Horváth Kálmán szerepel a képernyőn. „Meg kellett vívnom a harcomat – mondta. – Eleinte csudabogár voltam, idővel bizonyítottam. Volt némi amatőr színészi múltam, de más romáról is el tudnám képzelni, hogy bemondó legyen vagy műsort vezessen.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!