Hírek

2006.09.27. 06:10

Kevés roma vezet műsort

Az év elejéről roma műsorvezetőket és szerkesztőket képeznek a köztévében és az RTL Klubnál.

Csontos Tibor

„Miért ne lehetnének roma médiasztárjaink?” – kérdezte Geszti Péter, aki szerint nem helyén való, hogy a médiából hiányoznak a roma műsorvezetők. Szerinte is vannak tehetséges, cigány származású fiatalok, akik befuthatnak a médiában. A Magyar Televízió ezért is indította el az év elején a Roma Ösztöndíjas Médiaprogramot, amelynek célja, hogy roma újságírók, műsorvezetők jelenjenek meg a képernyőn.

„Öt roma ösztöndíjas kezdett nálunk ismerkedni a szerkesztői, riporteri feladatokkal – mondta Daróczi János, a köztelevízió felelős szerkesztője. – Diplomások jelentkezését vártuk, és a kiválasztott jelölteket havonta százezer forintos ösztöndíjjal segítjük. Az első perctől kezdve részt vesznek a napi munkában, forgatnak, szerkesztenek, vágnak, adást készítenek. Valamennyiük mellett egy-egy tutor dolgozik, aki személyesen követi a jelöltek szakmai előmenetelét és segíti a szakmai fogások elsajátítását.”

A roma ösztöndíjasok a Híradó, a Napi Mozaik, a Kultúrház és a Válaszd a tudást! szerkesztőségében dolgoznak, mindenütt azt kérték tőlük, ne csupán roma témájú ötleteket dolgozzanak fel. Az október 23-án sugárzásra kerülő Roma Magazint az ösztöndíjasok önállóan készítik el. Különleges adásra készülnek, mivel olyan archív anyagokat is szeretnének bemutatni az adásban, amely a romák és az 1956-os események kapcsolatáról szól majd. Az RTL Klub is hirdetést adott közre, amelyben roma származású műsorvezetőket kerestek, a két legjobbnak havonta bruttó 100 ezer forintos ösztöndíjat adnak egy éven keresztül, fedezik intenzív nyelvtanfolyamuk költségét, és személyre szóló képzést kínálnak. Legalább az egyiküknek műsorvezetői szerződést ajánlanak majd.

A Roma Magazint, a Provokátort leszámítva ma még hiányoznak a képernyőről a roma műsorvezetők. Ismertnek számít Mohácsi Viktória, aki a Múzsa című kulturális programot vezette, majd EP-képviselő lett, Debre Krisztina, a kormányszóvivői iroda vezetőjének, Batiz Andrásnak a felesége a Fókusznak készített riportokat. A legtöbbet mégis a Duna Tv roma bemondója, Káli Horváth Kálmán szerepel a képernyőn. „Meg kellett vívnom a harcomat – mondta. – Eleinte csudabogár voltam, idővel bizonyítottam. Volt némi amatőr színészi múltam, de más romáról is el tudnám képzelni, hogy bemondó legyen vagy műsort vezessen.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!