Hírek

2006.09.07. 06:10

Inkasszót nyújtott be az APEH a bankszámlámra

Olvasónk bankszámlájára az APEH 330 ezer forint erejéig inkasszót nyújtott be. A hölgy a mai napon befizette a tartozást. De tart attól, mi lesz a számlára érkező többi pénzzel.

BAMA

Az inkasszó szeptember 13-ig tart – tudta meg a bankban a hölgy még korábban. Vagyis az a pénz, ami addig befolyik a vállalkozói bankszámlára, rögtön átkerül az APEH-éra. Egészen addig, amíg a tartozás kiegyenlítődik. Vagy szeptember 13-a el nem következik.

Ha ilyen helyzetben befizetjük tartozásunkat, akkor az adóhatóság másnap megszünteti az inkasszót – tájékoztatott az ügyintéző olvasónk számlavezető bankjában. De lehet, hogy ez már előbb megtörténik. Nagyon fontos, hogy a tartozásnak megfelelő összeget tegyük a számlára, egy fillérrel sem kevesebbet. Különben az inkasszó marad. Ha nem fizetjük be a tartozást, az inkasszó (jelen esetben) szeptember 13-ig rajta marad a számlán. Utána pedig az adóhatóság ügyintézője megismételheti a beszedési megbízást. (Hiszen az előző kísérlet sikertelen volt.) De csakis akkor, ha a tartozást nem egyenlítették ki, vagy pedig újabb tartozás keletkezett.

A túlinkasszálás veszélyétől nem kell tartani – mondták el az APEH-ban. Az adóhatóság egy bizonyos összegre adott beszedési megbízást a banknak. Ennél többet a pénzintézet nem utalhat neki át. A számlánkra beérkező további összegek nem köthetnek ki az APEH-nál. A banki ügyintéző mindamellett nem csodálkozik. Az országban az adózási jogrend olyan képlékennyé vált, hogy az ügyfelek már semmiben és senkiben nem bíznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!