Hírek

2006.09.11. 13:39

Ingyenesen tömegközlekedés Budapesten az autómentes napon

Ingyenesen lehet utazni a BKV járművein szeptember 22-én, az Európai Autómentes napon - jelentette be Demszky Gábor hétfőn egy Andrássy úti presszóban, ahol az Európai Mobilitási Hét eseményeit taglalta.

BAMA

A főpolgármester elmondta: a mobilitási hét keretében, amihez ötödik alkalommal csatlakozott a fővárosi önkormányzat, ezúttal szeptember 17-én és 22-én is egész nap lezárják az Andrássy utat az autósok előtt, hogy felhívják a figyelmet arra, mindannyiunk érdeke az élhető város, hogy kevesebb autó legyen az utakon.

Demszky elmondta, másfajta szemléletmódot akar megvalósítani a következő négy évben a közlekedésben. A gyaloglást, a tömegközlekedést, a kerékpározást preferáló elképzelései megvalósítására új politikusokkal erősíti önkormányzati csapatát, mivel ha a közlekedésmérnökökre bíznák a változtatásokat, azok nem valósulnának meg, "mivel ők még más iskolába jártak".

Szeptember 17-én és 22-én látványos eseményekkel hívják fel az autósok elől egész nap elzárt Andrássy úton a figyelmet arra, hogy az élhetőbb város megvalósításához szükség van a budapestiek közreműködésére is. Egyebek közt koncertek, színházi előadások, biciklizést népszerűsítő rendezvények, klímavédelmi demonstrációk lesznek majd a sugárúton.

Demszky Gábor kérdésre elmondta, hogy az ingyenes tömegközlekedési nap ellentételezéseként "sok pénzt" fizet a főváros a BKV-nak az adófizetők forintjaiból. Ennek pontos összegét később teszik közé - jegyezte meg. A főpolgármester bejelentette azt is, hogy levélben fordul még hétfőn a Siemens Rt. vezetőihez, a Combino-villamosok problematikájának rendezésére. Hozzátette, hogy az ugyancsak nyilvánosságra kerülő levélben megnyugtatóan tisztázzák majd a felelősségi viszonyokat is.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!