Hírek

2006.09.10. 06:00

Hogyan írjunk végrendeletet?

Olvasónk szeretné, ha egyenes ági leszármazott és felmenő híján vagyona házastársára szállna. Arra kíváncsi, hogyan kell végrendeletet készíteni.

BAMA

Ebben a helyzetben nincs szükség végrendeletre, hiszen a házastárs a törvényes örökös – mondta el ügyvéd szakértőnk. Testamentum híján is ő örökli tehát a vagyont. Ha viszont nem a törvényes örökösre akarjuk hagyni javainkat, valóban végrendeletet kell készítenünk.

Ezt többféleképpen tehetjük meg. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a saját kezű, folyóírással, tollal írott testamentum. Ehhez még tanúk sem kellenek. Az örököst jól azonosíthatóan jelöljük meg: nevén kívül tüntessük fel születési helyét, idejét, és anyja nevét. A dokumentum minden oldalát számozzuk meg, lássuk el dátummal, és írjuk alá. Célszerű az örökösnek is adni belőle egy példányt. Ennek szintén eredetiben, az imént ismertetett módon kell készülnie. Az egyedül készített végrendeletnek előnye, hogy mi magunk is elegendők vagyunk hozzá. Hátránya, hogy ha akár csak egy kis formai hibát vétünk, a dokumentum érvénytelen, így támadható lesz.

Ügyvéddel is készíthetünk végrendeletet. Ehhez szükségünk lesz két tanúra, akik nem lehetnek azonosak az örökösökkel. A dokumentum tartalmát nekik nem kell ismerniük. Az ügyvéd tisztában van a formaságokkal, de ha netán elront valamit, a végrendelet szintén érvénytelen. A közjegyzővel íratott végrendelet bombabiztos közokirat. Tanú nem kell hozzá. A közjegyző megőrzi a dokumentumot, és az örökhagyó halálakor értesíti az örökösöket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!