Hírek

2006.09.28. 16:13

Háborús bűnös Budapesten?

Feltételezett háborús bűnösre bukkant Budapesten a Simon Wiesenthal Központ, mondta az intézet jeruzsálemi irodájának igazgatója a magyar fővárosban csütörtökön.

BAMA

A jelenleg 92 éves férfi az 1942-es újvidéki mészárlásokban csendőrként, valamint az 1944-es délvidéki deportálásban csendőr századosként tevékenykedett - mondta el Efraim Zuroff. Két per is indult ellene, 1944-ben tíz évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt. Ezt az ítéletet a német megszállást követően érvénytelenítették, majd 1946-ban a Népbíróság 14 évre ítélte háborús bűnök miatt. Az ítélethirdetéskor már külföldön tartózkodott, évtizedekig Argentínában élt. Az 1996 óta újra Budapesten élő egykori csendőr százados ügyét most újratárgyalná a Simon Wiesenthal Központ, amelynek Utolsó Esély nevű akciójának mostani eredményét egyedülálló teljesítménynek értékelte Efraim Zuroff.

Újvidéken 1942 januárjában a magyar csendőrség razziája során mintegy ezer embert végeztek ki. A szóban forgó férfiz csendőrként  felelősség terheli az áldozatok miatt, csakúgy mint az 1944-es deportálásokban vállalt szerepéért is, állítja Zuroff.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!