Hírek

2006.09.17. 18:17

Gyurcsány-Putyin munkatalálkozó a Krímben

Jelentős lökést adhat a magyar-orosz gazdasági, kereskedelmi és tudományos együtműködésnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin munkatalálkozója. Szocsiban, ahol az orosz elnök szabadságát tölti.

Cs. E.

Hétfőn tíz évre szóló mezőgazdasági megállapodást írnak alá, s várhatóan napirendre kerülnek olyan nagyjelentőségű tervek, mint egy hazánkon átvezető gázvezeték, orosz gáztároló építése Magyarországon, a Malév privatizációjában való orosz részvétel s több tudományos kutatási terv.

Szakemberek szerint a tárgyalások politikailag megalapozhatják, hogy a magyar áruk – mindenekelőtt az agrártermékek – ismét stabil piacra találjanak; a rendszerváltozás előtt a magyar mezőgazdasági export fele ment a Szovjetunióba, ma viszont az orosz piac csak hét százalékot vesz fel.

A krímbeli üdülőhelyen Vlagyimir Putyin vasárnap fogadta a fejlett tőkés országok parlamenti elnökeit, akik a hét végén Szentpéterváron tanácskoztak. A G8-ak a többi között olyan közös ügyekről cseréltek eszmét, mint az energiabiztonság, továbbá a világ előtt elő újabb kihívások, különösen a terrorizmus elleni harc. A házelnökök az amerikai, a francia, a német, az olasz és a japán törvényhozást képviselték; hazai, belpolitikai teendőik miatt a brit és a kanadai parlament elnöke megbízottat küldött maga helyett a tanácskozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!