Hírek

2006.09.05. 14:05

Gyurcsány: a megszorítások erősíthetik a szélsőségeseket

A drasztikus megszorítások miatt erősödhetnek a szélsőséges erők Magyarországon is, ahogy az Közép-Európa más részein történt - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

BAMA

A kormányfő az AFP francia hírügynökségnek adott, kedden nyilvánosságra hozott interjújában a reformok folytatása mellett foglalt állást. "Magyarországnak muszáj fenntartania politikai stabilitását a régióban" - mondta a kormányfő, aki hétfőn parlamenti dolgozószobájában adta nyilatkozatát, célozva arra, hogy az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben csatlakozó Szlovákiában és Lengyelországban nacionalista és populista pártok kerültek hatalomra.

"Mindenki tudja Magyarországon, hogy a reálkeresetek csökkeni fognak a következő két évben (...) és nagyon jelentős társadalmi csoportok úgy fogják érezni, hogy sérülnek az érdekeik. Az viszont veszélyes, ha az egyszerű elutasítás átváltozik és a nemzeti radikalizmussal, illetve a társadalmi populizmussal keveredik" - mondta Gyurcsány. A miniszterelnök szerint valós lehetőség az a veszély, hogy radikális erők juthatnak hatalomra.

A Francia Nemzeti Front elnökéről szólva Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta: "a különbség az, hogy miközben Franciaországban senki nem működik együtt Le Pennel, a mi térségünkben a jobbközép vagy a balközép erők és a nemzeti radikálisok együttműködése mindennapos dolog".

Gyurcsány Ferenc ismételten leszögezte, hogy Magyarország 2009-ig teljesíti az eurózónához való csatlakozásnak az államháztartási deficitre, az államadóságra és az inflációra vonatkozó kritériumait és az ország 2013-ig bevezeti a közös valutát. Az AFP hangsúlyozta, hogy bár ambiciózus programról van szó, több elemző azt sürgette, hogy a magyar kormány csökkentse tovább a szociális juttatásokra - nyugdíjakra, családi pótlékokra - fordított összegeket, amit eddig Gyurcsány Ferenc visszautasított.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!