Hírek

2006.09.12. 16:12

Gorbacsov-ünnepség magyar szervezésben

Csák E.

Magyar szervezésben ünneplik a volt szovjet elnök 75. születésnapját az Adrián. A szeptember 30-án esedékes szokatlan rendezvény részleteiről tegnap Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója tartott tegnap tájékoztatót Budapesten.

A helyszín –  Primosten szigete – azzal magyarázható, hogy ott van a finanszírozó cég egyik szállodája, de Vitézy Tamás hangsúlyozta: a társadalompolitikai esemény reménye szerint emeli majd a demokratikus változások előtt álló Horvátország nemzetközi tekintélyét. A konferencián neves külföldi politikusok méltatják majd a húsz éve kezdődött Peresztrojka jelentőségét, s megünneplik annak az orosz politikusnak a 75. születésnapját, akinek neve elválaszthatatlan a nagy átalakulástól.

A meghívottak listája rendkívül rangos; aki már bizonyosan részt vesz az ünnepségen – a teljes horvát vezetés mellett – , az Lech Walesa, volt lengyel elnök, Simon Perez izraeli ex-kormányfő és Roland Dumas akkori francia külügyminiszter. Margaret Thatcher volt brit és Helmuth Kohl német kormányfő egészségi állapota miatt marad távol, a kampányoló id. George Bush pedig videofelvételről küldi el üzenetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!