Hírek

2006.09.15. 17:46

Felháborodás az amerikaiak csúsztatásaiért az Irán-ügyben

F. K.

Felháborodott hangú levélben utasította el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) az amerikai kongresszusi bizottság által a képviselőház elé benyújtott elemzést Irán urándúsítási terveiről. A jelentésben ugyanis úgy állították be a NAÜ adatait, hogy Irán hamarosan képes lesz atomfegyver előállítására és bevetésére.

Cserveny Vilmos, az Atomenergia Ügynökség politikai igazgatója válaszlevelében emlékeztet: egy atomfegyver előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, míg Irán legfeljebb 3 százalékos tisztaságút tud előállítani. A tiltakozólevél szerint az amerikai bizottság dokumentuma azt állítja, hogy Iránban igencsak előrehaladott az atomprogram – holott ezt az Atomenergia Ügynökség jelentései nem támasztják alá.

A bizottság szóvivője, Jamal Ware elismerte, hogy egyes adatokat inkorrekt módon értelmeztek, mert tudatosítani akarták az Irán által jelentett fenyegetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!