Hírek

2006.09.08. 18:41

Ellentmondanak egymásnak a kormányerők

Három lényeges kérdésben hat eltérő válasz – ez a mérlege az elmúlt egy hét kormányzati és minisztériumi kommunikációjának. Az ellentmondások sorozata a múlt hét végén kezdődött, pénteken pedig újabb két bejelentéssel folytatódott.

Sz. Sz.–T. G.

Kóka János gazdasági miniszter pénteken arra tett ígéretet, hogy megmarad a nyugdíjasok eddigi ingyenes utazási kedvezménye. „Nem volt és nem is lesz szó a 65 év feletti nyugdíjasok utazási kedvezményeinek megszüntetéséről” – hangoztatta a tárcavezető. Három nappal korábban ugyanakkor még arról volt szó, hogy új típusú jegyeket vezetnek be a hatvanöt éven felülieknek és azoknak, akik eddig jegyváltás nélkül utazhattak. „Ezek a típusú jegyek csak jelképes összegbe, esetleg a jegykiállítás önköltségébe kerülnének” – mondta Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője. E szerint tehát ha keveset is, de mégis kellett volna fizetni: információink szerint a „jelképes” jegyár a teljes árú jegy 5-10 százalékát tenné ki. Minderről októberben várható kormánydöntés.

A kommunikációs melléfogások tárcaközi szintre emeléséről a héten a Pénzügyminisztérium gondoskodott. Csütörtökön Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára bejelentette: legalább ötezer pedagógust fognak elbocsátani az iskolákból országszerte. Pénteken azonban az oktatási és kulturális minisztériumnak korrigálnia kellett: a tárca közleményben tudatta, hogy nem hozhat döntést arról, hogy a fenntartó önkormányzatoknak iskoláikból hány pedagógust kell elküldeniük.

De nem csak a tárcák, hanem a koalíciós pártok között sem volt feltétlen az egyetértés a napokban. Múlt héten Kóka János arról beszélt, pártja magánkézbe adna több olyan vállalatot is, melyek privatizációja mindeddig szóba sem került. Az SZDSZ magánosítaná többek között a Magyar Postát, a Szerencsejáték Rt.-t, a Magyar Villamos Műveket (MVM) és a Volán-társaságokat is. A miniszter úgy vélte, a bevételt az államadósság csökkentésére lehetne fordítani. A szocialisták erre reagálva azt közölték: nem támogatják sem a Posta, sem a Szerencsejáték Rt., sem az MVM, sem a Volánok privatizációját.

Az ellentmondások annak ellenére történtek, hogy mind tárcaközi, mind pártszinten külön stáb biztosítja a hatékony és elvileg egységes kommunikációt. Sőt, néhány hete éppen e célra jött létre a Kormányzati Kommunikációs Központ Gál J. Zoltán vezetésével. A frakciók közötti együttműködésnek államtitkári szintű felelőse van: az SZDSZ-es Horn Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!