Hírek

2006.09.19. 15:36

Elfogadták az erőszakmentességről szóló nyilatkozatot

Csaknem egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés Az erőszak ellen és a békességért című ötpárti nyilatkozatot kedden. A dokumentumot 295 igen szavazattal, két ellenszavazattal és két tartózkodással fogadta el a Ház.

BAMA

A két ellenszavazatot Kelemen András KDNP-s és Aszódi Pál fideszes képviselő adta le. Kelemen András újságíróknak azt mondta: azért szavazott nemmel, mert hiányolta a nyilatkozatból a kormány felelősségének hangsúlyozását. Aszódi Pál úgy indokolta döntését: van a nyilatkozatban egy olyan rész, amely az igazmondásra vonatkozik, Gyurcsány Ferenc viszont hazudott. "Amíg Gyurcsány Ferenc az ország miniszterelnöke, addig én nem szavazok meg semmi olyat ami az igazmondásról szól" - fogalmazott.

A szavazásnál tartózkodó Wittner Mária fideszes képviselő, 56-os halálraítélt azt mondta: ki kellene kérni a Szabadság térnél történtekről szóló vágatlan videoanyagokat, mert arról hallott, hogy valójában nem történt sem fosztogatás, sem rongálás az MTV épületében. "Ez az egész arra jó, hogy bevezessék a rendkívüli állapotot, hogy befogják az emberek száját" - mondta Wittner Mária, aki szerint ennyi erkölcstelenség után a kormánynak le kellett volna mondania. A másik tartózkodó szavazatot leadó fideszes politikus, Turi-Kovács Béla az MTI-nek azt mondta, teljesen egyetért a nyilatkozattal abban, hogy el kell ítélni a vandalizmust, azonban hiányolja, hogy a dokumentumban nem szerepel a kiváltó ok, vagyis, hogy a kormány hazudott.

Répássy Róbert frakcióigazgató újságíróknak azt mondta: tudomásul veszik, hogy néhány képviselő ellenvéleményét fejezte ki, de a frakció döntő többsége a nyilatkozat szellemében vett részt az ülésen.

Kérdésre válaszolva elmondta: a politikai nyilatkozat semmit nem változtat a jogi helyzeten, továbbra is a rendőrségnek kell eldöntenie, hogy demonstráció törvényes, vagy sem. A politikai nyilatkozat nem jogi norma, csak egy politikai szándék, egy erőteljes kérés a polgárok felé, hogy törvényesen demonstráljanak - tette hozzá.

Az öt frakcióvezető - Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Kuncze Gábor (SZDSZ), Semjén Zsolt (KDNP) és Herényi Károly (MDF) - által benyújtott nyilatkozat leszögezi: a Magyar Köztársaság szabadságának és méltóságának megőrzése közös feladata a parlamenti pártoknak és az alkotmányos demokrácia híveinek.

"Hazánknak mindenkor igazmondásra, őszinteségre, tisztességre, nyugalomra és rendre van szüksége" - olvasható a nyilatkozatban. A dokumentum szerint a rendszerváltás vívmányai csak akkor érvényesülhetnek, ha azok gyakorlásakor a különböző ideológiai áramlatok és demokratikus politikai erők képviselői tiszteletben tartják az alkotmányos rendet. Egy alkotmányos köztársaságban a demokrata nem fél és nem is kelt félelmet senkiben, mert a rend nem jelent veszélyt a szabadságra, a szabadság pedig nem fenyegeti a rendet.

"Mi, a parlamenti pártok képviselői ezért arra szólítjuk fel hazánk polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával, az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le" - emeli ki a nyilatkozat. A szövegben az is olvasható, hogy az ország alkotmányos berendezkedése elegendő eszközt ad mindenkinek ahhoz, hogy véleményének, vagy tiltakozásának hangot adhasson.

"Az ország rendjéért és a polgárok biztonságáért érzett  felelősségünktől vezérelve ezért felszólítjuk mindazokat, akik az  elmúlt órákban a békés és demokratikus tüntetéseket rendbontással  zavarták meg, mások testi épségét szándékosan veszélyeztették,  vagyonában kárt tettek, hogy haladéktalanul hagyjanak fel ezekkel a cselekményekkel, és tartózkodjanak a további jogsértésektől" - zárul a dokumentum.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!