Hírek

2006.09.12. 06:25

Ebben az országban nincs jogbiztonság

Olvasónk, mint sokan mások, csak kapkodja a fejét a sok és folytonos törvényi változás láttán. Úgy látja, ebben az országban nincs jogbiztonság. Az ember nem tervezheti a jövőjét.

BAMA

Magyarországon nagyon fiatal, mindössze tizenöt éves a demokrácia – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Még nincs nálunk jogszolgáltatási kultúra, nincsenek kialakult jogelvek. Ezeket jelenleg innen-onnan ráncigálják elő. Egy csomó olyan törvényt hoznak, amely később alkalmatlannak bizonyul rá, hogy életbeli szerepét betöltse. A magyar jog képlékenysége abból fakad, hogy a társadalomban bizonytalanok az értékek. Márpedig a jogrend ezen értékek vetülete. A változó értékeket igyekszik tehát követni a változó jogrend. A másik fontos szempont a nemzetközi (EU) jogharmonizáció. És itt van a gazdasági instabilitás, a gazdasági változások, amelyek szintén rohamosan követik egymást.

Mindebből fakad az emberek bizonytalanság-érzete. Ráadásul egységes politikai rendszer sincsen. Márpedig anélkül stabil törvényekre sem lehet számítani. Ha úgy adódik, alkotmányjogi panasszal élhetünk. Ezt mindenki megteheti, akit az alkotmányba foglalt jogszabály alapján sérelem ért. Vagyis a történtek alkotmányos jogaiba ütköznek. A törvények között ugyanis hierarchia van. Ha például a régi pénzügyi törvény erősebbnek bizonyul egy új törvénycsomagba foglalt elemnél, ütni fogja a gyengébbet.

Tiltakozni a négyévenkénti választások alkalmával vagy a szabad gyülekezési joggal lehet (kimegyünk az utcára). De kérhetünk alkotmányos normakontrollt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!