Hírek

2006.09.18. 17:32

Börtön a fantomcégekért

Szabadságvesztéssel büntetnék a cinkostárs könyvvizsgálókat a fantomcégekért

VG

Évek óta súlyos károkat okoz és irritálja a közvéleményt, hogy egyre másra tűnnek el nyerészkedési célból a vállalkozások. A cégbíróságok nem győzik megtisztítani a cégjegyzéket a fiktív vállalkozásoktól.

Az igazságügyi és rendészeti tárca büntetné a könyvvizsgálói kötelességek megszegését és a cégfantomizálást. A Büntető törvénykönyv tervezett módosítása szerint a törvényellenesen eljáró könyvvizsgálót közérdekű munkával, pénz-, illetve akár három év szabadságvesztéssel lehetne sújtani – értesült a Világgazdaság. A törvénymódosítással a vállalkozások valós vagyoni, pénzügyi helyzetének ismeretéhez fűződő társadalmi érdekeket védené a tárca. Ha ugyanis a könyvvizsgáló nem ad megbízható és valós képet az adott cégről, megtéveszti a piaci szereplőket, és veszélyeztetheti a gazdasági egészét.

A törvény azt a személyt szankcionálná, aki közreműködik abban, hogy a vállalat ne legyen fellelhető a székhelyén, illetve ismeretlen lakóhelyű személyt jegyezzenek be a vállalkozás képviseletére. Bár a társasági jogi szabályozás is egyre nagyobb szigorral igyekszik megakadályozni a fantomizálódást, a cégbírák véleménye szerint a közvetlenebb büntetőjogi fenyegetettség hatásosabb eszköz lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!