Hírek

2006.09.08. 06:20

Betörhetnek hozzám az APEH-osok?

Olvasónk, egy minimálbérre bejelentett kisvállalkozó tart tőle, hogy egyszer csak kopognak nála az APEH-ellenőrök, és felelősségre vonják, mije miből van. Megtehetik erőszakkal?

BAMA

Belépési jogosultsága otthonunkba bizonyos állami szerveknek valóban van – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Mindenki tudja, hogy ilyen a karhatalom, azaz a rendőrség, de például a vám- és pénzügyőrség is. Az APEH-ellenőrt nem muszáj beengednünk, és ő a behatoláshoz nem is alkalmazhat erőszakot. De ha nem engedik be, rendőri segítséget igenis kérhet.

A fent említett személyi vagyonellenőrzés célpontja azonban logikusan nem a kisember – tette hozzá az ügyvéd. Az állam az olyan személyek életvitelét akarja ellenőrizni, akik háromemeletes, kacsalábon forgó palotában laknak, és két BMW áll az udvarukon, miközben minimálbérből élnek. Természetesen csak papíron.

A kis tételeket egyébként amúgy is könnyű megmagyarázni. Az aranygyűrű származását, amelyet az eljegyzéskor volt férjünk húzott az ujjunkra. Vagy a tizenkét éves hifitoronyét, amelyet ajándékba kaptunk annak idején a nagymamánktól. Arra egyébként, hogy mindenkit ellenőrizzenek, apparátus sincsen.

Az adóhatóság a tudomásukra jutó kirívó aránytalanságok okára lesz kíváncsi – folytatja a jogi szakember. De erőszakot akkor sem alkalmazhatnak. Akkor ugyanis a személyiségi jogok sérülnének. Nem kényszeríthetnek senkit semmire. Nem bilincselhetnek meg bennünket, nem törhetik fel az ajtónkat, nem hatolhatnak be az ingatlanba csak úgy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!