Hírek

2006.09.08. 06:20

Betörhetnek hozzám az APEH-osok?

Olvasónk, egy minimálbérre bejelentett kisvállalkozó tart tőle, hogy egyszer csak kopognak nála az APEH-ellenőrök, és felelősségre vonják, mije miből van. Megtehetik erőszakkal?

BAMA

Belépési jogosultsága otthonunkba bizonyos állami szerveknek valóban van – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Mindenki tudja, hogy ilyen a karhatalom, azaz a rendőrség, de például a vám- és pénzügyőrség is. Az APEH-ellenőrt nem muszáj beengednünk, és ő a behatoláshoz nem is alkalmazhat erőszakot. De ha nem engedik be, rendőri segítséget igenis kérhet.

A fent említett személyi vagyonellenőrzés célpontja azonban logikusan nem a kisember – tette hozzá az ügyvéd. Az állam az olyan személyek életvitelét akarja ellenőrizni, akik háromemeletes, kacsalábon forgó palotában laknak, és két BMW áll az udvarukon, miközben minimálbérből élnek. Természetesen csak papíron.

A kis tételeket egyébként amúgy is könnyű megmagyarázni. Az aranygyűrű származását, amelyet az eljegyzéskor volt férjünk húzott az ujjunkra. Vagy a tizenkét éves hifitoronyét, amelyet ajándékba kaptunk annak idején a nagymamánktól. Arra egyébként, hogy mindenkit ellenőrizzenek, apparátus sincsen.

Az adóhatóság a tudomásukra jutó kirívó aránytalanságok okára lesz kíváncsi – folytatja a jogi szakember. De erőszakot akkor sem alkalmazhatnak. Akkor ugyanis a személyiségi jogok sérülnének. Nem kényszeríthetnek senkit semmire. Nem bilincselhetnek meg bennünket, nem törhetik fel az ajtónkat, nem hatolhatnak be az ingatlanba csak úgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!