Hírek

2006.09.04. 07:43

Az egyik tulaj nem akarja eladni a közös házat

Olvasónk megözvegyülvén el akarja adni a házat, amelynek felén holtig tartó haszonélvezeti joga van. A többi tulajdonos a négy gyermek. Egy közülük nem akarja értékeleníteni az ingatlant.

Rados Virág

A negyedik gyermek, aki ellenáll az adásvétel ötletének, a szomszédban lakik. Fél, hogy a nyolcszobás házból az új tulajdonos üdülőt csinál. Márpedig a jövés-menés, zajongás csökkentené az ő telkének értékét.
Senki nem kötelezheti egyik tulajdonostársat sem, hogy tulajdonrészét eladja – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. A tulajdonközösséget azonban meg lehet szüntetni. Ezen a címen a bírósághoz kell fordulni. Az ügyet elősegítheti, ha a közös tulajdon megszüntetése iránti kérelemnek van méltánylandó indoka. Például, hogy nem tudják fenntartani a nagy házat, vagy az érte kapott pénzből akarnak új életet kezdeni.

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda hasonló szellemben nyilatkozott. A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonsotárs kérheti. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy valakit a tulajdonától való megszabadulásra köteleznek. Jelen esetben senkinek sincs tulajdona, csak tulajdonrésze.

A bíróság kötelezheti a feleket a természetbeni megosztásra vagy az értékesítésre. Jobb, ha a jogvita szereplői egymás közt megállapodnak. Mert ha a bíróság árverésre bocsátja a házat, rosszul járhatnak. Már más kérdés, hogy a szomszédban lakó résztulajdonos tart ingatlanja értékcsökkenésétől. Ha majd valóban üdülő vagy hasonló lesz mellette, akkor kérhet a jövőbeni tulajtól, akár bírósági úton kártérítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!