Hírek

2006.09.27. 16:28

A lengyel kormányfő egy videó miatt van bajban

Tovább mélyül a kormányzati válság Lengyelországban. Immár valószínű, hogy újabb választások kiírására kerül sor. Szerda délután több mint 200 tűntető vonult a lengyel parlament elé, és a kormány távozását követelték.

Csák Elemér

A mostani botrányt az robbantotta ki, hogy nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Adam Lipinski, a kormányzó Törvény és Igazságosság pártjának helyettes vezetője államtitkári posztot ajánlott a kormányból egy héttel ezelőtt eltávolított, azóta ellenzéki Önvédelem párt egyik képviselőjének. A cél az volt, hogy a politikus a kabinet többségét erősítse a törvényhozásban. Az eset kapcsán a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a balközép irányzatú Polgári Platform Jaroslaw Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követeli, a Parasztpárt pedig bejelentette, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat a kormányzó párttal.

Varsóban a vezető kormánypárt hivatalosan is felmondta a koalíció második legerősebb pártjával kötött szerződését. A szövetség bő fél év kisebbségi kormányzás után idén májusban jött létre, de már akkor sokan kérdezték a Törvény és Igazságosság vezetőitől: hogyan akarják végrehajtani az erkölcsi megújulás programját egy olyan párttal, amelynek több politikusát terheli jogerős ítélet gazdasági bűncselekményért vagy választási csalásért. Hogyan gondolják felszámolni a kommunizmus örökségét egy olyan társasággal, amely körül tömegével forgolódnak az egykori állampárti és titkosszolgálati emberek? A kissé ingerült válasz mindig így szólt: nincs más lehetőség, a választók ilyen összetételű parlamentet hoztak létre, a konzervatív-liberálisok nem akarnak belépni a kormányba, más partner nem maradt, mint az Önvédelem, meg a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája.

Az Önvédelemmel kezdettől gondok voltak: a párt elnöke egy sor személyi követeléssel állt elő, tisztségeket akart a titkosszolgálattól az állami vállalatokig mindenütt, aztán ellenezte újabb lengyel katonák küldését Afganisztánba. Végül is Andrzej Lepper közölte: pártja nem fogadja el a tervezett költségvetést, több pénzt követel a mezőgazdaság, az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjasok számára – és nem érdekli, ha emiatt megnő a hiány. A hiány növelését a kormány többsége viszont megengedhetetlennek tartja. Ez volt az a „lázítás”, amely 4 hónap miniszterség után a székébe került a valaha magyar gabonaszállítmányokat is a sínekhez heggesztő ex-érdekvédőnek. A vezető kormánypárt most újra megpróbál a mérsékelt jobboldallal koalíciót kötni, de ha ez nem sikerül, már novemberben új választásra kerülhet sor, alig egy évvel az előző után. Kaczynski miniszterelnök és Lepper egyaránt magabiztos, azt mondja, nem fél ettől. A szélsőjobb viszont a mai felmérések szerint kieshet a parlamentből – vezére nyilván ezért állt azonnal a kormányfő mellé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!