Hírek

2006.09.04. 18:33

A krokodilvadász tragédiája

Utolérte végzete a krokodilvadászt: a hazánkban is népszerű 44 éves Steve Irwin életét egy tüskés rája oltotta ki hétfőn a Nagy Korallzátonynál.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="180"] A legendás krokodilvadász sohasem félt – sajnos ez lett a végzete
[/caption]Keserű fricskája a sorsnak, hogy azt a férfit, aki puszta kézzel fogott meg krokodilokat, mérges kígyókat és pókokat, egy olyan állat sebezte halálra, amely csak a legritkább esetben támad emberre. A tüskés rája ugyanis – bár pengeéles farokcsápja rendkívül mérgező – sohasem támad, inkább csak védekezni szokott. Irwin, aki épp egy víz alatti dokumentumfilmet forgatott Ausztráliában, a Nagy Korallzátony közelében, vélhetően túl közel merészkedett az állathoz, s ez okozhatta a vesztét: a rája támadásként érzékelte a közeledését, s mellkason szúrta. A tűhegyes tüske áthatolt a tévésztár tüdején, s nagy mennyiségű mérget juttatott a szervezetébe. Irwin munkatársai azonnal segítséget kértek, ám mire a helikopter a kórházba ért, a férfi szervezete már összeomlott, s megállt a szíve.

A krokodilvadász tragédiájával Ausztrália a példaképét veszítette el. Steve ugyanis a televíziós ismeretterjesztés egyik legnépszerűbb figurája volt. Állatszeretete már-már a fanatizmus határát súrolta, a világhírt is ennek köszönhette. Puszta kézzel fogta meg a veszélyes hüllőket és pókokat, s olyan szeretettel és elhivatottsággal beszélt róluk, hogy az rabul ejtette a nézőket. Első filmjeit 1992-ben mutatták be Ausztráliában, majd Krokodilvadász című sorozatát átvette a Discovery Channel. A sorozatból készült mozifilmet 2002-ben mutatták be, Irwin csaknem ötven dokumentumfilmjét pedig körülbelül félmilliárd ember látta.

Queensland kis hüllőparkja Steve vezetésével vált Ausztrália első számú állatkertjévé. A férfi igazi világsztár lett, műanyag játékfigura és számítógépes játék is készült róla. Sokan persze támadták is, azzal vádolva, hogy csak bohóckodik az állatokkal. A legélesebben akkor kritizálták, amikor 2003-ban egy hónapos kisfiával a karján etetett egy hatalmas krokodilt. Bár felesége és egyben munkatársa, a szintén állatvédő Terri Raines megvédte, Steve ezért az akciójáért később elnézést kért rajongóitól. Mostani kalandjáért maga a természet nyújtotta be a számlát, Krokodilvadász pedig óriási árat fizetett: egy nyolcéves kislányt és egy hároméves kisfiút hagyott hátra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!