Hírek

2006.09.25. 06:26

A hírek embere

Bárdos Andrásnak, a TV2 Tények műsorvezetőjének is voltak kritikus pillanatai az elmúlt hét zavargásainak híradós közvetítéseikor.

Csontos Tibor

- Egyetemen tanít. Híradós szempontból tananyagnak való hetet tud-e maga mögött?

Tananyagnak kicsit túl bonyolult lenne mindaz, ami történt, de sok szempontból azt kell mondanom, igen. Először persze feldolgozásra, elemzésre vár, ki és hogyan közvetítette az eseményeket, később lehet majd tanítani is, hiszen különböző tanulságok levonására ad alkalmat.

- Például?

Elsősorban a híradós felelősségére gondolok, ezt éreztem a legsúlyosabb dilemmának az események közvetítésekor. Nyilvánvalóan óriási rajtunk a nyomás, hogy mindent élőben közvetítsünk, különböző helyszínekről, sok kamerával, ezt várták tőlünk a nézők. Igyekeztünk a súlyának megfelelően kezelni az eseményeket és elkerülni a hisztériakeltést.

- A Tények megújításakor azt mondták, "hard news", "kemény hírek" típusú híradózást szeretnének. Megkapták...

Valóban, minden mást hírt lesöpörtek a budapesti zavargások. Az események feladták nekünk is a leckét, milyen hangnemben és mennyit foglalkozzunk velük.

- Híradójuk másik alapelve, hogy elkerüljék a hatásvadászatot. Vajon megvalósítható szempont lehet-e ilyen rendkívüli körülmények között?

Mindenképpen. Fiatal kollégáim négy-öt órán keresztül élőben tudósítottak a helyszínről. Kulcskérdés volt, milyen szavakat használnak, milyen tónusban beszélnek, normális hanglejtésben vagy érzelmek által fűtötten elkapja őket a hév és kiabálni kezdenek, beszámolnak- e pletykákról vagy csak tényeket közölnek és így tovább. Úgy vélem, fiatal kollégáim munkája érettségről tett bizonyságot.

- Mondják, hogy a legmédiaszerűbb események zajlottak a héten. Mi több, az egyik innen tudósító spanyol tévés szerint mi a hír, ha nem a zavargások? Egyetért velük?

Ez valóban így van.

- Adódtak-e hasonlóan éles pillanatok eddigi  pályafutásában?

Sok mindent átéltem, a rendszerváltás éveiben is, a taxisblokádot rádiósként közvetíthettem végig, a legfrissebbként említhetem azt, hogy a napokban kint jártam a magyar katonáknál Afganisztánban, az sem volt leányálom...

- Adódtak-e kritikus pillanatok a zavargások TV2-es közvetítéseikor?

Egyik operatőrünk az MTV ostromakor éppen azon a párkányon állva dolgozott, melyen keresztül a tüntetők kővel dobálták a rendőröket, de hát drámai pillanatokat éltek át tudósítóink a köztelevízió épületében is.

- Az érzelmeiket leplező híradósok közé tartozik. Nehéz elhinni, hogy ezúttal nem volt ön is felfokozott érzelmi állapotban.

Legfeljebb az adrenalinszintem emelkedett meg, de hát ez így van a harctéri tudósítóknál is. Munka közben nemigen vannak érzelmeim, igyekszem a hírszerkesztés tengernyi szabályaihoz igazodni. Mégis volt pillanat, amikor félelem töltött el: láttam a sárba beragadni a rendőrségi vízágyút benne a két rendőrrel. Azt hittem, meglincselik őket...

- A kritikus napokban Orbán Viktorral is készített interjút. Benne volt-e a paklijában, olyannyira falhoz állítja, hogy beszélgetőpartnere interjú közben otthagyja?

Ez bármikor előfordulhat, de nem érzem tragikusnak. A magyar újságírók nem szoktatták hozzá a magyar politikusokat a kemény kérdésekhez. És ez nem a politikusok hibája.

Csontos Tibor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!