Hírek

2006.08.07. 17:06

Tovább tárgyaltak Koszovó státusáról

Bécsben hétfőn folytatódtak a tárgyalások, hogy tisztázzák a többségben albánok lakta szerbiai tartomány státuszát. A belgrádi és a pristinai küldöttek ezúttal a közigazgatásra és a közösségi jogok biztosítására helyezik a hangsúlyt.

E. Cs.

Az elmúlt hetekben ismét nőtt a feszültség Koszovóban. Szerb politikusok élesen bírálták az ENSZ megbízottját, mert – szerintük – a misszióvezető az albánokhoz húz. (A tartomány egyelőre Szerbia része, de a háború 1999.évi befejeződése óta a világszervezet irányítása alatt áll.) A két fél vezetői legutóbb két hete találkoztak, de sem akkor, sem a korábbi egyeztető tárgyalásokon nem sikerült komoly eredményt elérni. Az albánok függetlenséget követelnek, míg a szerbek „bármely kérdést” hajlandók megvitatni, kivéve Koszovó kiválását. A NATO békefenntartói egyébként a nemrég újabb bázist állítottak fel az északi körzetben, s növekedett a csapatok létszáma is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!