Hírek

2006.08.10. 12:58

Távirányítású robotokat is viszünk Afganisztánba

Speciális önjáró és távirányítású robotokat is visznek magukkal a magyar katonák az afganisztáni misszióba - hangzott el az Magyar Televízió Híradójában szerda este.

BAMA

Havril András vezérezredes elmondta: olyan önjáró és távirányítású robotkészülékeket visznek magukkal a magyarok, amelyek a már felderített robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükségesek. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke korábban a Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról tartott sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy pilóta nélküli robotrepülőgépeket is vásárolnak.

A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország két évre átveszi Hollandiától a bagláni tartományban az újjáépítési csoport működtetését. Az áttelepülés rövidesen megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban indul, a szükséges felkészülés és előkészületek után. A tartományi újjáépítési csoport feladatait ellátó katonák  augusztus 2-án, Táborfalván nyilvános gyakorlaton mutatták be  egyebek között a csoport vezetésének működését, valamint a leendő  tábor őrzés-védelmét és beléptetési rendszerét is.

A hónapok óta tartó felkészítés utolsó gyakorlatán a katonák gyakorolták a VIP-személyek kísérését, illetve azt, hogy miként reagálnak egy, a tábor ellen irányuló esetleges támadásra. Afganisztánba több részletben utazik majd ki a magyar kontingens a következő hónapokban, hogy leváltsák a kint szolgáló társaikat.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!