Hírek

2006.08.22. 18:09

Nem a politikusok felelnek

Lezárult az augusztus 20-ai tüzijáték alatt történt, eddig négy halálos áldozatot követelő katasztrófa körülményeinek vizsgálata. Politikai felelős egyelőre nincs.

Végh Márton

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) főosztályvezetőjének és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletes tisztjének személyi felelősségét állapította meg a Szilvásy György kancelláriaminiszter által levezényelt kétnapos vizsgálat, amit az augusztus 20-i tüzijáték alatt történt tragédia miatt rendelt el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Bodor Tibornak azért kell távoznia, mert a MeH és a rendezvényszervező Nexus Kft. által kötött 203 millió forintos szerződésből hiányzott a rossz időjárási viszonyokra vonatkozó katasztrófaterv, és nem tette kötelezővé a cégnek, hogy előzetes időjárás-jelentést kérjen az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ). Nyitrai Bélát pedig azért rúgták ki a katasztrófavédelemtől, mert csak négy óra késéssel – tehát jóval a vihar elvonulta után – olvasták el az OMSZ-től érkező riasztást. Az OKF vezetője, Tatár Attila tehát egyelőre a helyén maradhatott, bár felelősségét Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter még megállapíthatja.

Szilvásy György az OMSZ-nél is megtalálta a felelőst, egy ügyeletes meteorológus személyében. Az időjós abban hibázott, hogy nem győzödött meg arról, hogy az általa küldött e-mail-t elolvasták-e vagy sem, valamint faxon és telefonon is riasztania kellett volna az OKF-et. Ellene fegyelmi eljárást kezdeményeztek, amit Persányi Miklós folytat majd le. Szintén a környezetvédelmi és vízügyi miniszter vizsgálja majd Dunkel Zoltán felelősségét abban, hogy az OMSZ elnöke miért nem épített ki olyan rendszert, amely másfél millió ember testi épségének veszélyeztetése esetén működésbe lépne.

„Gyurcsány Ferenc kormányfőnek minden információ a rendelkezésére áll, így a politikai felelősséget ő állapíthatja meg” – válaszolta Danks Emese kormányszóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy az említett vezetőket kinevező miniszterek távoznak-e kormányból.

A Fidesz szerint a hatályos jogszabályok alapján egyértelmű, hogy a tüzijáték alatt bekövetkezett tragédiáért kit terhel a felelősség. „Mindenféle vizsgálat nélkül is megállapítható, hogy Szilvásy György kancellária minisztert, és Demszky Gábor főpolgármestert, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökét terheli” – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője kétségbevonta a lefolytatott vizsgálat objektivitását, hiszen szerinte Szilvásy önmaga felelősségét vizsgálta.

A kancellária miniszter azonban arra a következtetésre jutott, hogy az illetékes döntéshozók azért nem fújhatták le a tüzijátékot, mert nem volt azt indokolttá tevő információjuk. „Ha egy hibát sem követnek el, akkor sem lehetett volna elkerülni a katasztrófát, mert az OMSZ is kisebb erejű szelet jósolt néhány perccel a tragédia előtt” – mondta Szilvásy.

A vasárnapi itéletidő több mint háromszáz sérültje közül még mintegy hetvenen vannak kórházban, két ember állapota életveszélyes. Négyen azonban életüket vesztették a viharban. A krasznai Kiss Lajos életét egy kidőlt fa oltotta ki, míg a szintén erdélyi Szegedi Vígh Zsuzsanna holttestét hétfőn találták meg a Dunában, férjét továbbra is keresik a hatóságok.

„A rendőrség jelezte a szervezőknek a közelgő viharról szóló jelzést, de akkor már nem volt mit tenni” – mondta Gergényi Péter. Budapest rendőrfőkapitánya hozzátette, hogy miután több helyről is – a meteorológiai szolgálattól és a székesfehérvári rendőröktől – megerősítették a közelgő vihar hírét, azonnal riasztották a szervezőket és a Dunán tartózkodó hajókat.

„Két óráig is eltartott volna, mire a tömeget sikerült volna szétoszlatni, de ekkor már csak percek álltak rendelkezésre” – szögezte le Gergényi. Szerinte a Nexus Kft. – amely a kormány kérésére nem nyilatkozik – ennek ellenére elvileg megtehette volna, hogy mikrofonon keresztül tájékoztatja az embereket. A rendőrök pedig azért nem csináltak semmit, mert egyrészt nem álltak a mikrofonok közelében, másrészt a főkapitány szerint a tömeg figyelmeztetése nem tartozott a feladatkörükbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!