Hírek

2006.08.07. 21:04

Most érdemes lecserélni az autót

Aki autóvásárlást tervez, annak még most érdemes nyélbe ütnie az üzletet, mert szeptembertől drágulnak a gépjárműátírás költségei.

B. K.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Újabb sarc az autótulajdonosokra
[/caption]Jelenleg az 1890 köbcentiméternél kisebb autóknál köbcentinként 15 forintot kell fizetni az átíráskor, szeptembertől ez 18 forintra emelkedik. Egységenként 20 forint a mostani tarifa az 1890 köbcentiméter feletti autókra, ez 24 forintra nő a következő hónapban. Az ötszáz köbcentiméternél nagyobb motorok esetén szintén 24 forint lesz az átírás költsége a jövő hónaptól.

A kizárólag elektromos motorral hajtott autók esetében a teljesítmény alapján számolják ki az átírás költségét, eddig kilowattonként 600 forintot kellett fizetni, szeptembertől ez 800 forint lesz. Egy 1998 köbcentis Ford Mondeónak például most még 39 960 forint az átírási költsége. Szeptembertől ugyanezért közel nyolcezer forinttal többet, 47 952 forintot kell majd fizetni. Egy 1.0-s Toyota Yaris átírása mintegy háromezer forinttal drágul, míg egy 1.3-as Suzuki Swift után négyezerrel kell majd többet fizetni.

Részben a nyári időszaknak, részben pedig a költségek emelkedésének köszönhető az is, hogy a kereskedésekben sorra kínálják az autókat nagyobbnál nagyobb kedvezményekkel. Az utóbbi hetekben számos márkakereskedő több százezer forinttal alacsonyabb áron kínál egyes modelleket azért is, hogy az átírási költségek emelkedése előtt vásárlásra ösztönözzenek.

Célplázák sora nyílik

Szeptemberben Pécsett és Székesfehérváron nyílnak meg az első Cél Autóplázák. Budapesten novembertől fogadja az érdeklődőket az első hasonló bevásárlóközpont. Az autóplázákban több márka modelljeit lehetne megvásárolni, és előtte egymással összehasonlítani. A budapestiben 16–18 márka képviseltetné magát. Az egymilliárd forintos beruházás jövő tavaszra fejeződne be. Budaörsön októberben kezdheti meg működését az Autobahn Gépjárműkereskedelmi Központ, ahol a tervek szerint 15 autó- és négy motormárka lesz majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!