Hírek

2006.08.28. 16:10

Határozott elhatárolódást kér Budapest

A Külügyminisztérium szóbeli jegyzéket adott át tegnap a szlovák nagykövetnek a legutóbbi magyarellenes incidensek miatt.

Csák Elemér

A magyar megítélés szerint ha Szlovákiában kormányszinten nincs határozott elhatárolódás a magyarellenes cselekedetektől, szélsőséges elemek könnyen úgy érezhetik, hogy ezt politikailag megengedő környezetben tehetik.

„Nyugtázzuk, hogy a szlovák miniszterelnök vasárnap személyesen is kitért a magyar diáklány elleni nyitrai incidensre, ugyanakkor továbbra is arra kérjük Robert Ficó kormányfőt, következetesen és a lehető leghatározottabban ítéljen el minden olyan megnyilvánulást és tettet, ami a szlovákiai magyar kisebbségre nézve bántó, sértő, vagy veszélyes lenne” – mondta Szőke László, miután hétfőn délelőtt a külügyminisztérium épületében átadta a magyar fél szóbeli jegyzékét Szlovákia budapesti nagykövetének.

A külügyi tárca szakállamtitkára elmondta: Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője az elmúlt hetekben „szinte rutinszerűen” tett magyarellenes kijelentéseket, amelyeket – bár Budapest több alkalommal kérte – nem követte legfelső szintű kormányzati elhatárolódás, így a szélsőséges megnyilvánulások mintha a hatalom egyfajta hallgatólagos beleegyezésével történnének. A szakállamtitkár úgy fogalmazott, ide vezet az, ha a példamutatás kötelességét is magára vállalni köteles politikai vezetés határozott elítélés nélkül hagy bizonyos tendenciákat, mert ez utat nyithat az indulatok elszabadulásához.

Szlovákiában közben a rendőrség közleményben kérte a lakosságot, hogy bejelentésekkel segítsen kézre keríteni a „nemzetiségi indítékból elkövetett rablótámadás” elkövetőit. Nyitrán pénteken reggel két kopaszra nyírt bőrdzsekis férfi azért támadott meg és brutálisan bántalmazott, majd kirabolt egy 23 éves magyar diáklányt, mert az a mobiltelefonján magyarul beszélt. Az eset az eddigi legdurvább volt az utóbbi napokban elszaporodott magyarellenes szlovákiai atrocitások sorában. Szlovákia országos rendőrfőkapitánya a történtek után különleges rendőrségi nyomozócsoportokat küldött a diákvárosba és a tv-kamerák előtt ígérte meg, hogy addig nyomoznak, amíg a tettesek kézre nem kerülnek.

Szombaton elkészültek a lehetséges elkövetők fantomképei, de mert ezek csak a hétfőn megjelent lapokban kerültek közszemlére, a rendőrség vasárnap estig nem kapott érdemben értékelhető bejelentést.
A pénteki esetet szombaton újabb magyarellenes bűncselekmény követte: egy esti mérkőzés alatt három fiatal kassai férfi „Halál a magyarokra” feliratú, tizenegy méter hosszú transzparenst feszített ki a besztercebányai stadion lelátójának korlátjára. Az elkövetőket a rendőrség rövidesen előállította és nemzetiségellenes uszítás vádjával vizsgálatot indított ellenük.

A rendőrség szerint nem történt közösség elleni izgatás a szombati Pécs-MTK labdarúgó mérkőzésen. A pécsi rendőrkapitány közölte: erről akkor lehetne beszélni, ha a felirat és a bekiabálások uszító jellegű cselekvésre buzdítottak volna. A mérkőzést a játékvezető a 79. percben félbe szakította, miután a lelátón feltűnt a „Felvidék, kitartás!" feliratú drapéria, a pécsi szurkolótábor felől pedig szlovákellenes bekiabálások hangzottak el. Cserép Attila ezredes elmondta, hogy garázdaság gyanúja miatt vizsgálódnak a szlovákellenes szurkolók ügyében.

A szlovák diplomácia hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: Ján Kubis külügyminiszter a magyar külügyminisztériumi bekéretés miatt évi rendes szabadságáról volt kénytelen visszarendelni budapesti állomáshelyére a szlovák nagykövetet; a diplomata a magyar felet tájékoztatta arról, hogy „a szlovák kormány és a jelentős politikai pártok, köztük a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is egyértelműen elítélték a szélsőségesség és a gyűlölködés mindazon jelenségeit, amelyek az elmúlt napokban a Szlovák és a Magyar Köztársaság területén megestek”.

Juraj Migas nagykövet azonban „meglepetésének adott hangot, amiért a magyar fél nem vesz tudomást a szlovák kormány és a szlovák hatóságok hatékony, a szélsőséges megnyilvánulások elleni minden lépéséről” - fogalmaz közleményében a pozsonyi külügyminisztérium. Észrevételezte, hogy a magyar fél mértéktelen reagálásai „a feszültségkeltés légkörét erősítik", mi több, Szlovákia úgy tapasztalja, hogy „a magyar szervek internacionalizálják kérdést, melynek nemzetközi pertraktalásával országunk jó hírnevét károsítják”.

A szlovák nagykövet a kisebbségi és a belügyi kérdésekben illetékes vegyes bizottságok összehívását indítványozta. Továbbá a javaslat szerint a magyar és a szlovák külügyminiszter „közös nyilatkozatban ítélje el azokat az incidenseket, amelyek a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság területén a közelmúltban megestek”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!