Hírek

2006.08.28. 07:07

Alkalmi munkavállalóként foglalkoztatnának tűzoltókat?

Ezer fős létszámbővítésre volna szükség a tűzoltóságnál ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk az uniós normákat

É. S.

Mintegy 4,5 milliárd forintra és több mint ezer fős létszámbővítésre volna szükség 2008 januárjáig ahhoz, hogy a jelenlegi 6.750 fős hazai tűzoltóság teljesítse azt az EU-munkaidő direktívát, hogy 54-ről 48-ra csökkenjen a tűzoltók heti munkaideje – hangoztatják a katasztrófavédelmi szakemberek, akik javaslatot készítettek a szaktárcák részére.

A több mint 110 helyen működő tűzoltósági ügyeleti rendszert úgy tennék hatékonyabbá, hogy a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok bevetési központjaira bíznák az ügyeleti tevékenységet. Így mintegy 200 tűzoltót a mentő-tűzvédelem területére lehetne átcsoportosítani. Száz státust remélnek a mentő, vagy a megelőző tűzvédelemre fordítani úgy, hogy a személyzeti munkával foglalkozók számát csökkentik, illetve átcsoportosítanák a területet.

A munkaidő-csökkentéséhez szükséges több száz főt úgy biztosítanák a tűzoltók, hogy bevezetnék az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatható tűzoltói státust.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csak koncepció szintjén tud az elképzelésekről. A változtatásokra Dobson Tibor szerint amiatt volna szükség, hogy több legyen az úgynevezett vonulós tűzoltó. Mivel a létszámnöveléshez nincs anyagi forrás, ezért ezt csak átcsoportosításokkal lehet megoldani. Az augusztusi létszámleépítés után a katasztrófavédelemnek országosan 1.470 dolgozója van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!