Hírek

2006.07.20. 19:28

Újabb magyar családok érkeztek Bejrútból

A második világháború óta legnagyobb kitelepítés folytatódik, újabb magyar családok érkeztek haza Bejrútból. Ciprus nem győzi befogadni a menekülteket. Izrael eközben kiterjeszti légicsapásait és szárazföldi hadműveleteit.

Éber Sándor

— Nagyon remélem, hogy ezen a gépen rajta vannak a gyermekeink, mivel már a szerda reggeli járattal meg kellett volna érkezniük – mondja egy házaspár a Ferihegyi Repülőtér 2/A termináljában csütörtökön, a Damaszkuszból érkező repülőre várva. — Hiába volt meg a helye a gépen három gyermekemnek, valakik felszálltak helyettük, kitúrva őket – panaszolja a reggel.hu-nak Shadeh Imah. A palesztin származású férfi magyar hölgyet vett el, de évente visszatértek gyermekeikkel Libanonba. A két fiú és egy lány ezúttal egyedül ment nyaralni az ott élő rokonokhoz, a szülők ezen a héten utaztak volna utánuk. A gyerekek Baalbekben, tartózkodtak, Bejrúttól mintegy 80 kilométerre. Az első bombázásoknál még nem féltek, a szülők is nyugodtak voltak.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Láthatóan igen fáradtan, kimerülten érkeztek meg a gyerekek, de az együttlét feledtette a családdal az átélt izgalmakat és az utazás körülményeit – fotó: Kallus György
[/caption]— Telefonon tartottuk a kapcsolatot, minden egyes támadás után a gyerekek sms-t küldtek, hogy jól vannak, a bombázások ekkor még pár kilométerre voltak lakóhelyüktől — emlékszik vissza Shadehné Szalontai Bea. — Aztán egyre több sms jött, így egyre jobban aggódtam. Kedden már egy, a rokonainktól mindössze 100 méterre lévő benzinkutat bombáztak, ekkor a házigazdák úgy döntöttek, Szíriába kell menekíteni a gyerekeket — mondja az anyuka. — Azóta nehezen tudtuk tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, ezért a Külügyminisztériumtól kértünk segítséget, s mivel pécsiek vagyunk, Szili Katalinnak is írtunk levelet — veszi át a szót az apuka. — Már azon gondolkodtunk, hogy autóval a gyerekekért megyünk, amikor megtudtuk, hogy kimenekítették őket Szíriába. — Nagyon elszomorító, ami történik — mondja az Shadehné. — Libanon csodálatos hely, miután egyszer már újjáépítették, most három nap alatt lerombolták.

Két órás késés után végre megérkeznek a gyerekek, Fadi, Noura és Ahmed. Látszik, hogy hullafáradtak, de a család nagyon örül, hogy újra együtt vannak. — Eleinte nem féltünk, de amikor a mellettünk lévő benzinkutat támadták, nagyon megijedtünk — mondja az elcsigázott lány, Noura. — Egy kilencfős minibuszba préselődtünk össze tizennégyen. Kora délután indultunk Szíriába, de Damaszkuszba csak este érkezünk meg, mivel a határon óriási volt a tömeg.

— A külképviseleti dolgozóknak sikerült a szerdai gépre helyet szerezni — emlékszik vissza a fiútestvér, Fadi. — Valakik azonban kitúrták onnan, így még egy éjszakát ott kellett töltenünk, de a nagykövetségen segítettek.

— Bejrútban nagyon féltem — idézi fel a történteket Sheila Nehme. A magyar-libanoni vegyesházasságban született lány egyetemistaként tartózkodott Libanonban, most hazamenekült édesanyjához Magyarországra. — Eshatijében laktam, s érthetetlen módon az izraeliek még a keresztény településeket is bombázták — panaszolja a lány. — Borzasztó állapotok uralkodnak kint. A híradások sok helyen hamis képet adnak. Az áldozatok és a halottak számáról mindig kisebb adatokat közölnek a ténylegesnél. Sok helyen már a közművek sem működnek, kevés az ivóvíz. Az izraeli gépek az utakon főleg a kamionokat bombázzák, attól tartva, hogy fegyvereket szállítanak — írja le a libanoni állapotokat Sheila. Az egyetemista lánynak először Bejrútba kellett utaznia, ahol a legnagyobb veszélynek volt kitéve. A fővárosból mintegy három óra múlva ért Damaszkuszba. A buszok tetejére, az őket kiszállító osztrák követség zászlaját tették ki, hogy ne támadják őket az izraeli repülőgépek.

— Borzasztóan sajnálom az ott élőket — mondja Sheila. — Ennél csak rosszabb lesz a helyzet, hiszen azt mondják, hogy az izraeli hadsereg most adott két nap haladékot a külföldiek kimenekítésére. Rossz belegondolni, mi jön ezután.

A világ államainak segítségét kéri Libanon

A világ érintett államai hajókon, különgépeken igyekeznek kimenekíteni állampolgáraikat Libanonból. A földközi-tengeri ország az Európai Unió segítségét kéri a menekülők továbbszállításához. Közben az unió bizottsági elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy a közösség 10 millió dollár segélyt ad a háborútól szenvedő libanoni polgároknak. Csütörtökön az izraeli hadsereg folytatta a Hezbollah által ellenőrzött dél-libanoni területek lövését, s bombázta azokat a bunkereket, ahol állítólag a síita szervezet vezetői rejtőzködnek. A Hezbollah cáfolta, hogy az izraeli légierő célba talált volna.

A libanoni kormányfő az egész világ segítségét kérte a Hezbollah lefegyverzéséhez. Fuád Szinjóra szerint mindenekelőtt feltétel nélküli tűzszünetre van szükség, mert ha az izraeli légicsapások folytatódnak, a helyzet tovább romlik, a síita mozgalom népszerűsége növekszik, és a libanoni kormány nem tud mit tenni. A kormányfő szerint vissza kell adni országának azt a 40 négyzetkilométernyi mezőgazdasági területet, amely jelenleg Izrael fennhatósága alá tartozik, ugyanis a megszállás ad ürügyet a Hezbollahnak, hogy Izraelt támadja.

Partraszállás Bejrútban

Amerikai tengerészgyalogosok szálltak partra csütörtökön a libanoni fővárosban, hogy segítsék a külföldiek evakuálását. A 40 katona 23 évvel azután jelent meg az országban, hogy a Hezbollah felrobbantott egy amerikai laktanyát az országban, s 240 katonát megöltek. George Bush amerikai elnök a kongresszusnak küldött üzenetében bejelentette: az Egyesült Államok további csapategységeket küld Libanonba és Ciprusra „a távozó amerikai állampolgárok és az USA érdekeinek védelmében”. Szerdán ezer amerikai menekült el Libanonból, s a hét végéig hatezer ember evakuálására számítanak. Mintegy 25 ezer amerikai állampolgár tartózkodik a cédrusok országában, de csak minden negyedik kért segítséget a távozáshoz. Washington ezúttal nem fizetteti meg az elszállítás költségeit.

A libanoni kormányfő az egész világ segítségét kérte a Hezbollah lefegyverzéséhez. Fuád Szinjóra szerint mindenekelőtt feltétel nélküli tűzszünetre van szükség, mert ha az izraeli légicsapások folytatódnak, a helyzet tovább romlik, a síita mozgalom népszerűsége növekszik, és a libanoni kormány nem tud mit tenni. A kormányfő szerint vissza kell adni országának azt a 4 ezer négyzetkilométernyi mezőgazdasági területet, amely jelenleg Izrael fennhatósága alá tartozik, ugyanis a megszállás ad ürügyet a Hezbollahnak, hogy Izraelt támadja. Partraszállás Bejrútban Amerikai tengerészgyalogosok szálltak partra csütörtökön a libanoni fővárosban, hogy segítség a külföldiek evakuálását. A 40 katona 23 évvel azután jelent meg az országban, hogy a Hezbollah felrobbantotta az amerikaiak laktanyáját, s 240 katonát megöltek. George Bush amerikai elnök a kongresszusnak küldött üzenetében bejelentette: az Egyesült Államok további csapategységeket küld Libanonba és Ciprusra „a távozó amerikai állampolgárok és az USA érdekeinek védelmében”. Szerdán ezer amerikai menekült el Libanonból, s a hét végéig hatezer ember evakuálására számítanak. Mintegy 25 ezer amerikai állampolgár tartózkodik a ciprusok országában, de csak minden negyedik kért segítséget a távozáshoz. Washington ezúttal nem fizetteti meg az elszállítás költségeit. Láthatóan igen fáradtan, kimerülten érkeztek meg a gyerekek, de az együttlét feledtette a családdal az átélt izgalmakat és az utazás körülményeit – fotó: Kallus György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!