Hírek

2006.07.23. 07:00

Szenvedek a szomszédból áradó bűztől

Olvasónk egy kis falu új lakójaként álló nap szenved a háza közelében lévő lovarda miatt. Lótrágya-bűz, legyek és vérszívó bögölyök hada keseríti életét. Kártérítést akar kapni.

BAMA

A vidéki életforma velejárója az állattartás. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában figyelmeztettek. Faluhelyen természetes, hogy a jószágok némelyek orrának kellemetlen szagokat árasztanak. Az őslakosok számára ez nem probléma. Furcsa is lenne, hogy ahol majdnem mindenki tart például disznót, egyesek a sertésszag miatt ágálnának. Bizonyos határok közt e körülményt kénytelenek vagyunk eltűrni. Városi emberként persze érthető, ha valaki ehhez nehezen szokik hozzá. Hiszen előbbi lakóhelyén ilyesmi nem volt.

A szomszédjognak mindamellett nem szabad sérülnie. Úgyhogy a problémára lehet orvosságot találni. Ha az állattartásból a másik embernek bizonyíthatóan kára származik, azt a károkozónak ellentételeznie kell. Amennyiben az önkormányzat engedélyezte a lovardát, kérhetjük az engedély felülvizsgálatát. Panaszunkat benyújthatjuk a hatóságnak. Ők erre elrendelhetik a körülmények újbóli vizsgálatát.

Jogainkat akkor is érvényesíthetjük, ha a felülvizsgálat szerint minden szabályos. A szomszédjog sérelmének jogcímén bírósághoz fordulhatunk. Kártérítést kérhetünk azért, hogy nyugalmunkat zavarják, oda a tiszta, jó levegőnk. Ingatlanunk értéke emiatt csökkenhetett. Állításainkat azonban bizonyítanunk kell. A független igazságügyi ingatlanszakértőt a bíróság kirendeli, de mi is fogadhatunk egyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!