Hírek

2006.07.28. 07:00

Pórul járt a haszonleső fiatal özvegy

Olvasónkat elhunyt édesapjának özvegye ki akarja semmizni az örökségből. Az örökösödési szerződésre hivatkozik, amelyet férjével még annak életében kötött.

BAMA

Ha az elhunyt nem készített végrendeletet, akkor a törvény szerinti örökös az egyenes ági leszármazott. A hagyaték tehát ez esetben a gyermeket illeti, az özvegy csupán a haszonélvező – mondta el ügyvéd szakértőnk. Ha viszont van végrendelet, és az úgy szól, hogy a vagyon a házastársra szálljon, a köteles rész a gyermeket megilleti. Ez annak az értékösszegnek a fele, amelyet a leszármazott végrendelet nélkül örökölne a törvény szerint. Húszmilliós ingatlan esetében tehát tízmillió forintnyi érték. (A köteles rész csak akkor nem jár, ha az örökös súlyos vétséget követett el az örökhagyó ellen. Például az ő vagy családtagja életére tört, életveszélyesen megfenyegette, vagy törvénytelen, erkölcstelen, züllött életmódot folytatott.)

Hiába akarta azonban az asszony megkaparintani magának az egész örökséget úgy, hogy férjével szerződést kötött: azért cserébe, hogy ápolja őt, a férfi mindenét ráhagyja. Ez ilyenfajta rokonság esetén nem működik. A házastársaknak ugyanis kötelességük egymásról gondoskodni, amiért alapjáraton nem kérhetnek ellentételezést.

Más lett volna a helyzet, ha a szerződő felek eleve nem házasok. Akkor valóban van foganatja a megállapodásnak. Ha viszont elválnak, szintén sikertelenül próbálkoznak. Könnyedén bizonyítható lett volna: kizárólag azért bontották fel házasságukat, hogy az asszonyra szálljon a vagyon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!