Hírek

2006.07.24. 15:25

Megkezdődtek a tárgyalások Koszovó önállóságáról

Kezet sem fogtak a részvevők a Koszovó jövöjéről tartott közvetlen tárgyalások első fordulóján. A hétfőn, Bécsben asztalhoz ülő tárgyalópartnerek egy dologban egyeztek meg, abban, hogy semmiben sem értenek egyet.

F.K.

A Borisz Tadics miniszterelnök vezette szerb küldöttség nem hajlandó lemondani a szerbek különleges kisebbségi jogainak biztosításáról és nem hajlandó tárgyalni a tartomány függetlenségéről sem. Az Agim Ceku koszovói kormányfő vezette albán küldöttség ellenben csak a tartomány végleges elszakadását hajlandó elfogadni és a szerbeknek az albánokkal egyenlő jogállást biztosítana.

Elemzők szerint belátható időn belül nem várható megegyezés a dél-szerbiai tartomány jövőjéről. Martti Ahtisaari finn diplomata, aki az ENSZ megbízásából vezeti a tárgyalásokat ugyanakkor korábban többször utalt arra, hogy a tartomány várhatóan már a következő évben elnyerheti függetlenségét. „Koszovó állampolgárainak népszavazáson kell kinyilvánítaniuk, hogy Szerbia részeként kívánnak-e tovább élni, vagy az önállóságot választják ”– hangoztatta véleményét a finn diplomata.

„Belgrád számára elfogadhatatlan Koszovó elszakadása” – ismertette a szerb álláspontot Vojislav Kostunica, szerb külügyminiszter. Déli szomszédunk tárgyalási pozíciói azonban igencsak gyengék. Még mindig nem sikerült elfogniuk a két legfontosabb háborús bűnöst, Ratko Mladicot és Radovan Karadzsicsot, ezért az Európai Unió éppen a tárgyalások megkezdése előtt megszakította a tárgyalásokat Szerbiával. Szintén rosszul jött Belgrádnak, hogy Montenegró népszavazáson nyilvánította ki elszakadási szándékát és a Jugoszlávia utódját képező Szerbia-Montenegró államszövetség a kisebbik tagköztársaság kilépésével véglegesen felbomlott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!