Hírek

2006.07.18. 11:19

Gyurcsány megnyugodott

A miniszterelnök megnyugvással fogadta, hogy a köztársasági elnök hétfőn aláírta az országgyűlés által elfogadott törvényeket. Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádióban kedden reggel sugárzott nyilatkozatában elmondta: Sólyom László csak olyan jogszabályt ír alá, amit maga is alkotmányosnak tart.

BAMA

A köztársasági elnök, úgy is mint az Alkotmánybíróság korábbi bírája és elnöke, "bárhogyan is érvel, egészen biztosan ott van az ő gondolkodásában, hogy csak olyat ír alá, amelyről azt  gondolja, hogy az alkotmányos" - fogalmazott. Hozzátette: soha nem tapasztalta, hogy Sólyom László alkotmányossági kérdésekben "engedményt tett" volna.

A miniszterelnök a kormány reformokkal kapcsolatos bejelentéseit érintő kritikákra válaszul arról beszélt: az elmúlt években nem lehetett arról vitatkozni, hogy mi legyen a nagy rendszerek reformjával, mert a nyilvános eszmecserék helyett csak a "nem lesz gázáremelés, nem lesz tandíj, nem lesz vizitdíj" vitákig lehetett eljutni. "Mindenből csak ennyit lehetett meghallani" - jegyezte meg. Véleménye szerint a választások előtt a nyilvános vitára még "minimális esély" sem volt az akkori "elég skizofrén politikai hangulat" miatt.

Gyurcsány Ferenc a kiigazításokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hat évben a szociális felelősségvállalás nem párosult kellőképpen gazdasági bölcsességgel és előretekintéssel. "Ami szociálisan igazságos, az gazdaságilag nem biztos hogy lehetséges" - hangoztatta. Kitért arra is, "döntően" igazat ad azoknak, akik azt mondják, hogy jobb lett volna az elmúlt években kicsit lassabban, megfontoltabban "menni előre", és akkor most nem kellene "egy picikét visszavenni".
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!