Hírek

2006.07.05. 11:09

Drágább, de megbízhatóbb a profi kertépítés

Saját kezűleg olcsóbban lehet széppé varázsolni kertünket, ez azonban rendkívül sok időt és odafigyelést igényel. Akinek nincs ideje szakkönyveket bújni, sorra járni a kertészeti árudákat, annak érdemes egy profi céget megbízni, akik akár néhány hét alatt kicsinosítják a kertet.

BAMA

Országszerte gomba módra szaporodnak a kertépítésre és -fenntartásra szakosodott cégek, s egyre több ember gondolja úgy, hogy érdemes egy kicsivel több pénzt rászánni a szép kertre. Persze neki lehet állni egyénileg is, de az sokkal több időt, energiát igényel.

Ha valakinek van egy lepusztult állapotban lévő kertje, első lépésben el kell tudni dönteni, melyik növények maradjanak. Fontos, hogy mielőtt nekiáll valaki a kertépítésnek, legalább fejben ki kell találnia, mit szeretne. Ezután jöhet a gyomok kiirtása. A tapasztalatok szerint sokan itt jönnek rá, hogy mégis szakemberekre kellene bízni a munkát. A kerti növények általában a semleges, vagy attól kicsit eltérő kémhatású talajt kedvelik. A talaj kémhatását viszonylag könnyen meg tudja állapítani mindenki egy kis desztillált víz és lakmuszpapír segítségével – mondta el lapunknak Somorjai-Tamássy Zsolt, a kertépítéssel foglalkozó Csemete-Kertműhely Kft. vezetője. A talaj tápanyagtartalmát pedig tapintásra lehet meghatározni: ha kifolyik a kezünk közül a föld, akkor az túl laza, kicsi a tápanyagtartalma. Ha viszont kemény, agyagos tapintása van, akkor érdemes például homokkal lazítani – tette hozzá.

Mostanában nagyon népszerűek az örökzöldek, amelyek azonban egy idő után túlterjeszkednek a kerten. Somorjai-Tamássy Zsolt éppen ezért inkább a szellős fa- és cserjeállományt ajánlja, amelyek között évelő virágok és cserjék kaphatnak helyet. Hozzátette: gyepből érdemes csak annyit ültetni, amennyi feltétlenül szükséges, mivel sok munka van vele. Ha valaki strapabíró füvet szeretne mondjuk a gyerekek vagy a kutya miatt, akkor érdemes a szaküzletekben kimondottan erre a célra alkalmas fűkeveréket kérni.

Az alapnövények szinte minden boltban kaphatók, a különlegességeket azonban csak sok utána járással lehet beszerezni.
Amennyiben profi kertépítő céget szeretne valaki megbízni, mindenképpen érdemes referenciákat kérni. Szakmailag jó szűrő lehet, hogy a kiválasztott vállalkozás tagja-e a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozások Országos Szövetségének (MAKEOSZ). Egy kertet be lehet fejezni akár egy-két hét alatt is, de előfordul, hogy hónapokig, sőt akár évekig is dolgoznak rajta. A munka időtartama függ a terepviszonyoktól, valamint attól, hogy milyen igényei vannak a megrendelőnek.
Fontos a személyes találkozás, amikor az ügyfél elmondhatja elképzeléseit, s vázolhatja anyagi lehetőségeit. A kertépítők zömének saját tervezője van, így nem várják el a megrendelőtől, hogy kész ötletekkel állítson be hozzájuk, de szükséges, hogy legyen elképzelése arról, mit szeretne látni.

Egy átlagos nagyságú, hatszáz négyzetméteres kert kiépítése a ház értékének nagyjából a 10-12 százalékába kerül, de egy egyszerűbb kertnél az érték 8 százalékából is megoldható.
Somogy megyében is egyre több cég alakult az elmúlt tíz évben eleinte kertfenntartásra, -karbantartásra, később pedig kertépítésre – mondta el Szabó László, a Szabó Kertépítő Kft. vezetője. Szerinte ezen a piacon az a legnagyobb probléma, hogy nincs lefektetve, milyen szakképzettség kell a kertépítéshez. Hozzátette: fontos, hogy aki szép kertet szeretne, forduljon szakemberhez, így garantálni tudja, hogy a saját elképzelései maximálisan megvalósulhassanak.

Komárom-Esztergom megyében is egyre több kisvállalkozás, családi cég alakul, amelyek kertépítésre szakosodnak. Ez azt jelzi, hogy ebben a térségben is egyre nagyobb az igény a szolgáltatásra – mondta el lapunknak egy tatai cég képviselője. Szerinte a képzettség hiánya mellett sokszor az okoz problémát, hogy számos kisvállalkozás feketén dolgozik, s nem jelentik be a foglalkoztatottait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!