Hírek

2006.06.29. 08:29

Patthelyzet a művi meddővé tétel szabályozásában

V. M.

Nem találta vitára alkalmasnak a művi meddővé tétel újraszabályozását kezdeményező ellenzéki indítványt a parlament kormánypárti többségű egészségügyi bizottsága, így elmaradt a kérdés konszenzusos megoldása. A javaslatot előterjesztő Soltész Miklós (KDNP) azért tartotta fontosnak a téma rendezését, mert az Alkotmánybíróság (AB) tavaly megsemmisítette az egészségügyi törvény vonatkozó részét, így júliustól bárki – aki már elmúlt 18 éves – elvégeztetheti magán ezt a beavatkozást. Az ellenzéki képviselők csak szigorú feltételek mellett – egészségügyi okból vagy bizonyos kor fellett – engedélyeznék a művi meddővé tételt, míg a kormánypártiak nem tudtak határozott állásfoglalást kialakítani.

Tegnap a Pacem in Utero Egyesület az AB-hez fordult, arra kérve a testületet, hogy a hatályos jogszabályt teljes egészében semmisítse meg, így kényszerítve az Országgyűlést új törvény elfogadására. A Magyar Családokért Országos Egyesület pedig népi kezdeményezéshez gyűjti az aláírásokat, amelyekből ha két hónap alatt 50 ezer összejön, akkor az parlament kénytelen lesz napirendjére tűzni a kérdést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!