Hírek

2006.04.19. 13:23

Új román nemzetbiztonsági törvények 30 napon belül

Négy törvényjavaslat-tervezetet hoztak kedden nyilvánosságra az Elnöki Hivatal honlapján: a hírszerzés és kémelhárítás, a titkosszolgálati tisztek statútuma, a SIE és a SRI működésének szabályozását 30 napon át közvitára bocsátották.

BAMA

Traian Băsescu elnök hétfőn a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését követően elmondta, hogy felelősséget vállal az Elnöki Hivatal honlapján megjelenő törvénytervezetekért. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezen tervezetek a civil közösség, polgárok, média és nem kormányzati szervek észrevételeinek figyelembevételével módosíthatók.

30 napon belül olyan nemzetbiztonsági törvényeink lesznek, amelyek tükrözni fogják Románia jelenlegi biztonsági szükségleteit – mondta az állam elnöke, megemlítve, hogy a jelenleg érvényben lévő nemzetbiztonsági törvény 1991-ből való. Băsescu rámutatott arra, hogy ezen törvényekre szükség van, mivel hiányukban nem lehet előrelépést jegyezni a titkosszolgálatok modernizálásában, és nem lehet válaszolni a NATO- tagságból, a közelgő EU-tagságból eredő jelenlegi biztonsági elvárásokra. (háromszék)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!