Hírek

2006.04.07. 07:00

Szociális kedvezmények az internetezéshez

Az informatikában az internet közművesítését, az e-szolgáltatások fejlesztését és bővítését tervezik - mondta el Baja Ferenc politikai államtitkár a Kormányzati Portál on-line fogadóóráján.

BAMA

Csütörtökön Baja Ferenc politikai államtitkár, elektronikus közigazgatási szolgáltatásokért felelős kormánymegbízott volt a Magyarország.hu on-line fogadóórájának vendége. Az államtitkár több mint egy órán át válaszolt a fórumozók kérdéseire. 

Baja Ferenc államtitkár szerint indokolt az internet- és számítógép-használatot támogató szociális csomagok alkalmazása, a következő ciklusban be is vezetik ezeket a támogatásokat. Így a jogosultaknak, rászorulóknak is lehetőségük nyílik az elektronikus ügyintézésre. A már működő szolgáltatásoknál a hozzáférés biztosítása a legfontosabb, ennek érdekében Magyarországon és az EU-ban is indítanak szélessávú internetelérést és számítógépvásárlást támogató programokat.

Az EKK vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne az internetet jogilag is a közszolgáltatások közé sorolni, azaz hogy az internet ugyanolyan - nem ingyenes, de kötelező - közszolgáltatássá váljon, mint amilyen a víz, a gáz vagy a vonalas telefon. Hogy a közművesítés milyen gyorsan mehet végbe, az nagyban függ a megszerezhető EU-támogatásoktól is. A közművesítést a civil szféra és a szakma is szorgalmazza, a kormány pedig kész programmá szervezni ezeket a törekvéseket - fogalmazott Baja Ferenc, hozzátéve, hogy reálisan tíz évbe is beletelhet, amíg a nonprofit szférában is közmű lehet az internet.

A következő időszak törvénymódosításai bővíteni fogják az ingyenes e-szolgáltatások körét. A portálon található gépjárműkeresőben továbbra is csak húsz autó adatait lehet lekérdezni havonta, a korlátozás feloldása az autómaffiának jelentene segítséget. A polgárőrség szervezeteinek egyedileg biztosítjuk a korlátlan keresés lehetőségét - mondta el Baja Ferenc politikai államtitkár a Kormányzati Portál on-line fogadóóráján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!