Hírek

2006.04.14. 02:40

Orbán: az MDF-fel meg kell egyezni

Az MDF-fel, ha tetszik, ha nem, meg kell egyezni, mert arra nincs reális esély, hogy a Fidesz egymagában annyi szavazatot tud összegyűjteni, hogy megszerezze a parlamenti mandátumok több mint felét - mondta Orbán Viktor csütörtökön Budaörsön.

BAMA

Már most meg kellett volna egyezni egy közös miniszterelnök-jelölt személyében, de az MDF ezt megtagadta, ezért egy dolog maradt: nyitva hagyni a kérdést a választás második fordulója utánra - közölte a Fidesz elnöke három-négyezer ember előtt tartott kampánybeszédében. Hozzátette: ez utóbbira az MDF elnöke "hála az égnek" hajlandóságot mutat, ha a Fidesz megnyerte a választást. "Szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy miután az MDF nem fogad el engem miniszterelnök-jelöltnek, ezért egy másik miniszterelnök jelöltet kell találnunk" - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy a polgári többségű parlament érdekében most minden személyes és pártambíciót a közös cél alá kell rendelni. "Ily módon vissza is adhatjuk egymásnak a reményt, hogy a politika és az erkölcs mégsem áll olyan távol egymástól, mint ahogy azt időnként gondolja az ember" - hívta fel rá a figyelmet.

A pártelnök arról is szólt, hogy a kampányt továbbra is ő vezeti, csakúgy mint a Fideszt, és - amíg a támogatók bizalmát élvezi-, a polgári jobboldalnak is az élén áll. "Mi útjában vagyunk azoknak, akik a termőföldet, a közvagyon még meglévő részeit meg akarják szerezni, csakúgy mint az egészségügyi vagyont, éppúgy, mint akik luxusprofitot akarnak lehúzni az indokolatlanul magas közüzemi árakon keresztül minden magyarról, és mi ezt nem akarjuk hagyni" - mondta Orbán Viktor.

Ezt megelőzően Orbán Viktor Ráckevén 1500-2000 ember előtt arról szólt, jövő hét keddtől a kampányban nehéz harcot kell majd megvívni, hogy a választás eredményét meg lehessen fordítani; Monoron pedig mintegy négy-ötezres hallgatósága előtt azt hangoztatta, hogy a koalíciós pártok becsapták, megtévesztették elsősorban azokat, akik rájuk szavaztak. A szocialistákra és a szabad demokratákra utalva a Fidesz elnöke Monoron kifejtette: lényegében az történt, hogy alkotmányos kötelezettségüket, miszerint a mindenkori kormánynak kötelessége feltárni az ország valóságos helyzetét a polgároknak - megszegték, mert a tájékoztatást elhalasztották a választások utánra. Most az a veszély fenyegeti Magyarországot - mondta -, hogy úgy maradhat hatalomban a kormánykoalíció, hogy a kormányzáshoz szükséges, a demokráciához nélkülözhetetlen bizalmat valójában megtévesztéssel csalta ki. Az ilyen demokrácia nem áll biztos lábakon, és csak idő kérdése, mikor bicsaklik ki - közölte a Fidesz elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!